DELA
Foto: Terhi Ylimäinen
Tiina Lymis "Stormskärs Maja" har inom kort premiär i Norge. Den är även en av tolv filmer som nominerats till Eurimages Audentia-pris, som delas ut vid filmfestivalen i norska Haugesund nästa vecka. Arkivbild med huvudrollsinnehavarna Linus Troedsson och Amanda Jansson på filmens Stockholmspremiär i april.

”Stormskärs Maja” nominerad till Eurimages Audentia-pris

Filmen ”Stormskärs Maja” är nominerad till det årliga Eurimages Audentia-priset. Priset har instiftats för att främja jämställdhet i den europeiska filmindustrin och delas årligen ut ambulerande på olika filmfestivaler.

Nyheten framgår i ett pressmeddelande från Helsinki Calling. Eurimages Audentia-priset är instiftat av Europeiska rådets kulturfond, och är värt 30 000 euro. ”Stormskärs Maja” är en av de tolv nominerade filmerna. Vinnaren tillkännages och priset delas ut fredagen den 23 augusti 2024 på den norska internationella filmfestivalen i Haugesund, där ”Stormskärs Maja” också ingår i årets huvudprogram.

Majafilmen har, som Nya Åland skrivit tidigare, biopremiär i Norge den 30 augusti, och visas då på ett 60-tal biografer över hela landet. Galapremiären hålls den 27 augusti 2024 i Oslo, i närvaro av bland andra regissören och manusförfattaren Tiina Lymi, huvudrollsinnehavaren Amanda Jansson och producenten Jukka Helle.

”Stormskärs Maja” har vid det här laget setts av över 466 000 biobesökare i Finland, vilket gör den till den överlägset mest populära filmen i Finland i år. Filmen blev emellertid inte utsedd till Finlands bidrag till Nordiska rådets filmpris: tidigare i veckan kom nyheten att juryns val föll på Aki Kaurismäkis ”Höstlöv som faller” i stället.