DELA

Utforskar det kollektiva

Instinkter och kollektivt, unisont handlande intresserar Carina Nyberg (bilden) som i kväll har vernissage i Kakelhallen i Mariehamn. Utställningen består av två delar, en med direkt anknytning till Åland. Blommorna på bilden är gjorda av vita plastmuggar med hjälp av värmepistol.
”Mot ljuset och andra instinkter” är kanske det man först lägger märke till när man kommer upp i Kakelhallens galleriutrymme. Det första intrycket är frusen trädgård. Sanktpaulior, svärmorstungor, yuccapalmer, med mera, i vitt plastöverdrag, tror man sig se. Men hur naturtroget det än ter sig så bedrar man sig. Carina Nyberg har inte plastat in några riktiga växter.
– Det här är de gjorda av, säger hon och plockar fram lite plastmuggar och plasttallrikar.
Blomskulpturerna är tillverkade från grunden som fristående skulpturer med hjälp av en värmepistol.
Resultatet är anslående.


Utbildad skulptör
Carina Nyberg är född och uppvuxen i Vilhelmina i Västerbotten men sedan 1994 verksam i Stockholm. Hon har studerat vid Konstfack där hon började med textilkonst, men avslutade och fick sin examen i skulptur.
Att hon nu ställer ut på Åland hänger samman med att hon i april hade ett stipendium som gjorde det möjligt för henne att i april vistas en månad som gästande konstnär vid Post- och tullhuset i Eckerö.
– Egentligen hade jag för avsikt att jobba med mina blomskulpturer där, men eftersom det utöver bostaden i post- och tullhuset inte fanns några egentliga ateljéutrymmen sökte jag andra projekt och påbörjade arbetet med ”UNISON: Åland”.


Projektioner
Grunden utgörs av ett antal fotografier, dels av en våningshusmiljö i Mariehamn, dels av en stugby i Eckerö. Av detta har Carina Nyberg i sin dator skapat två videoprojektioner med loopade animationer. Det är sen natt eller kväll och man ser lampor tändas och släckas i fönstren enligt bestämda mönster och till en musikslinga som komponerats av Claes Nygren.
– Jag är intresserad av det kollektiva, av mönstren i vårt handlande, av det unisona och vill också få betraktaren att reflektera över detta, säger hon.
När det gäller skulpturerna med växter så är de gjorda så att man lätt kan se en rörelse i dem, en strävan mot och en instinktiv längtan efter ljus.
– Det är nästan något desperat och vemodigt över dem tycker jag, växter som någon kanske lämnat ensamma och ovattnade en tid sträcker sig mot ljuset.


Tillför karaktär
I en slags programförklaring i anslutning till utställningen skriver Carina Nyberg att hon är intresserad av ”den skevhet som uppstår mellan det uttalade och den underliggande betydelsen.” Hon skriver att de material hon använder är betydelsebärande, ofta vardagliga masstillverkade konsumtionsvaror.
– Mitt sätt att arbeta med dessa material, att klippa, limma, smälta och forma ger verken deras karaktär.
Utställningens vernissage är i kväll, torsdag, kl 18-20 och den pågår till den 2 november.
Kulturkontakt Nord har gett utställningen ekonomiskt stöd.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax
.