DELA

Videon visar vem du är

Vem man är och vad man kan bli när världen förändras.
Det är temat på utställningen med ung och internationell videokonst som öppnas på konstmuseet i dag.
Åtta konstnärer, flera med mångkulturell bakgrund, samlas på Ålands konstmuseums Möjlighet Till Förändring (den engelska titeln är Possibility Of Change).
Nordens institut på Åland, konstmuseet och Ålands konstförening arrangerar utställningen. Kurator är holländska Renée Padt som arbetar på Konstfack i Stockholm.
Det handlar om individer och identiteter i en värld som förändras, där marknadskrafter bidrar till att sudda ut de nationella gränserna. Där kan man inte längre tala om att en människa har en enda identitet. USAs nyvalde president Barack Obama är ett bra exempel, säger Renée Padt.
Inbjudna konstnärer är Tamar Guimaraes, född i Brasilien, Nanna Debois Buhl, Danmark, finländska Tellervo Kalleinen och Oliver Kochta-Kalleinen, som skapade Klagokören tillsammans, den norske tecknaren Bendik Kaltenborn, åländske Johan Karrento, Goran Hassanpour, svensk med rötterna i den kurdiska delen av Iran, och svenska Tina Nykvist.


Myller i konstsalen
Det blir ett myller av sinnesintryck när alla videoinstallationer dragits i gång.
Klagokören framför sina åsikter på en skärm på väggen. I en avskild gång visas Bendik Kaltenborns film om mannen som överlever syndafloden och spelar med liemannen om sin framtid.
Till vänster om ingången står en fyrkantig fraktlåda med fönster. Någon tycks röra sig inuti.
– När jag tog lådan hit med taxi frågade chauffören om jag hade en man i den, säger konstnären Tina Nykvist.
Men det som syns på lådans skärmar är en äldre kvinna. Beda är huvudpersonen i en serie installationer som Nykvist gjort. I den här försöker Beda ta sig ut ur lådan.
Konstverket har tidigare stått på Clarion Hotel på Södermalm. Många åskådare, i synnerhet barn, blir fascinerade.
– Jag använde en äldre dam för att ta bort fokus från mig själv. Mina verk handlar ofta om instängdhet och brist på kommunikation.
Tina Nykvist har gått fem år på Konstfack. Men att vara nyutexaminerad konstnär ger inte många pluspoäng på arbetsmarknaden.
– Alla min klasskamrater har andra jobb. De flesta bevakar gallerier och konsthallar.
– Jag har deltidsjobb som vaktmästare. Annars sitter jag mycket framför datorn. Jag gillar teknik, och att bygga saker.
Fraktlådan kunde hon förverkliga tack vare teknologi som hon lånat från tv-spelsindustrin. En adapter som skall göra det möjligt för spelaren att se ut från en helikopter åt flera håll samtidigt modifierade hon så att åskådaren kan se Beda ur flera vinklar.


Mellan flera kulturer
Chuck Norris sover inte. Han väntar.
Det säger Goran Hassanpour med ett leende, och pekar på den kultförklarade actionhjälten på sin t-skjorta.
Hassanpour, som var 14 när han flyttade med sin familj från Iran till Sverige, talar om hur det är att hitta sin plats i en ny kultur och att knäcka koderna i ett nytt samhälle. Redan som liten pendlade han mellan två kulturer.
– Vi fick inte läsa och skriva på kurdiska i skolan. Kurdiskan talade vi hemma. Man får en skev självbild när man måste dela sin identitet så tidigt.
Nu han har gått ut Valands konsthögskola i Göteborg och kan välja mellan videokonst och traditionellt måleri. Alla vägar är öppna.
På museet visar han videoverket Nergez – som anspelar på Narcissus och blomman narciss. Temat är att leva upp till andras förväntningar, på gott och ont. Är det en man från Tusen och en natt vi ser – eller en terrorist?
– Åskådaren får tolka in sina fördomar, säger konstnären.


Möte i morgon
Goran Hassanpour och Tina Nykvist kan allmänheten möta på vernissagen i kväll (tisdag) klockan 18, och på diskussionen ”Möten kring konst” på konstmuseet onsdag kväll klockan 18.
Då diskuterar de utställningen tillsammans med Renee Padt och moderatorn Andrea Reuter, ålandsbördig mediaprofil känd från SVTs Filmkrönikan.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax