DELA

Vill få unga att berätta

    – Berättandet kommer först.
    Det säger författaren Martin Widmark som höll skrivkurs med årkurs fyra i Ytternäs skola i Mariehamn på fredagen.
    Med var också illustratören Helena Willis (längst till höger på bilden) och förlagsredaktören Agneta Wallgren från Bonnier Carlsen.
    Martin Widmark är populär. Hans böcker om Lasse-Maja detektivbyrå går ut i stora upplagor både i Sverige och utomlands. I Ytternäs skola kunde man i går också se att han hade lätt att komma på samma nivå som åhörarna. Lasse och Maja som han skriver om är i tioårsåldern, precis som eleverna i årskurs fyra. De allra flesta hade också läst hans böcker.
    Hur lär man unga att bli författare?
    – Jag tror att det är viktigt att separera berättandet och skrivandet. Berättandet kommer först. Man skall börja med att planera sin berättelse och först sedan skriva ner den. En bra bok börjar alltid med att man har en bra berättelse.
    I synnerhet när det gäller unga är det viktigt att man vet vad man vill säga innan man skriver ner det, menar Widmark.
    – Om man skall skriva och forma bokstäver samtidigt som man skapar en berättelse så blir det ofta för jobbigt.


    Berätta och lyssna
    Därför menar han att det är viktigt att få unga att berätta och formulera sig muntligt, skapa spännande historier och berättelser.
    – Det skulle behövas något av en renässans för det muntliga berättandet och samtidigt är det också viktigt att unga får lyssna till äldre som har något att berätta.
    En av de viktigaste uppgifterna under skrivkursen med eleverna i Ytternäs i går var att i grupp planera olika berättelser, skapa karaktärer som skulle ingå i dem och utforma en handling.


    Kladd med idéer
    I den inledande lektionen visade Wirmark också han själv jobbar. Han tog fram sin egen tjocka kladdbok med svarta pärmar och visade sidorna med idéer, utkast och formuleringar.
    Att en författare kan få idéer på många olika sätt visade han genom att berätta om boken ”Diamantmysteriet” där en diamantslipare stjäl en värdefull ädelsten genom att peta in den i ätt äpple och låta den rulla ut på gatan via takrännan och stupröret.
    – Det kom jag på när jag satte upp takrännor på mitt sommarhus och kom underfund med att rännan ju måste han en lutning, ungefär så att en tennisboll kunde rulla iväg.


    Viktiga bilder
    En viktig roll i Widmarks mysterieböcker – liksom i böcker för barn och unga överhuvudtaget – spelar också illustrationerna. Helena Willis berättade i den inledande lektionen om hur hon arbetar med de texter som Martin skriver.
    – Först läser jag snabbt igenom, sedan väldigt, väldigt långsamt och först därefter börjar jag arbeta med illustrationerna, förklarade hon.
    Förlagsredaktör Agneta Wallgren, som har ansvar för att text och bilder blir en bok, kunde också berätta om hur viktigt det är att bild och text stämmer överens. Unga läsare är noga med detaljer.
    – På polismästarens nyckelknippa sitter fyra nycklar, men Helena hade ritat dit fem. Det märkte en läsare i Amerika och så fick Helena ta bort en nyckel till följande upplaga.
    Helenas uppgift under fredagen var att ge grupperna en illustrationsuppgift. De berättelser och karaktärer som man under Martins ledning lät växa fram skulle ju också illustreras.
    När det blir paus frågar jag Martin om han får frågor av unga om hur man skall bli författare.
    – Oftare får jag frågan om det är roligt att vara författare och då svarar jag att det är väldigt roligt och att jag lovar att genast sluta skriva om det inte känns roligt längre. Om man skall skriva något som andra skall tycka om att läsa måste man tycka att det är roligt själv.


    Ny bok och långfilm
    För eleverna i Ytternäs kunde Martin Widmark också visa upp pärmen till nästa bok om Lass-Maja detektivbyrå, som ännu inte gått i tryck. ”Fotbollsmysteriet” skall den heta och kommer ut i januari.
    De unga detektiverna Lasse och Maja är vitt kända sedan de förekom i fjolårets julkalender i Sveriges tv och nu kunde Marin dessutom avslöja att det också är en långfilm på gång. När filmen har premiär är väl ännu inte helt klart, men det får inte gå alltför lång tid eftersom skådespelarna från julkalendern inte får bli för gamla för att göra huvudrollerna.
    – De har ju redan hunnit fylla elva, säger Martin.

    JAN KRONHOLM

    jan.kronholm@nyan.ax