DELA
graviditetstest FOTO: SPT

Aborträtten puffas ett pyttesteg framåt – kanske

    Social- och hälsovårdsutskottet i riksdagen ger regeringen en tydlig uppmaning om att ta fram en ny, friare abortlag. Men med ett halvår kvar till riksdagsvalet har tiden runnit ut. Det blir ingen ny abortlag den här mandatperioden.

    Det har gått två år sedan medborgarinitiativet Egen vilja 2020 lyckades samla ihop 54 000 underskrifter och lämnades in till riksdagen med en uppmaning om att förnya Finlands 50-åriga abortlagstiftning. Det är en lag som inte åldrats särskilt väl, och trots att den var ovanligt liberal för sin tid när den klubbades är den nu den strängaste i Norden.

    Förra veckan kom riksdagens social- och hälsovårdsutskott med ett betänkande för initiativet. Utskottet avslår det, men konstaterar ändå att det innehåller viktiga förslag som går att plocka in i den befintliga lagen.

    Med tanke på att det – åtminstone enligt nyhetsrapporteringen inför betänkandets offentliggörande – verkade som att utskottet skulle godkänna medborgarinitiativet, är resultatet en stor besvikelse.

    Majoriteten av utskottet tycker att medborgarinitiativets centrala förslag om att ta bort kravet på två läkarutlåtanden är viktigt, och att samma ändring ska göras i den befintliga abortlagen. Kvinnans rätt till abort utan att behöva motivera den fram till slutet av den tolfte graviditetsveckan är också med i utskottets förslag.

    Det vore viktiga förbättringar i lagen, det är inte fråga om något annat. Det är dock viktigt att minnas att det är just bara förslag, och att det parallellt med betänkandet ligger en reservation om att skrota det.

    Det var de två sannfinländska ledamöterna i utskottet och tre män från Centern som gick emot resten av utskottet. Det innebär att även regeringsblocket är splittrat och att det nu väntar omröstning i riksdagen.

    Förvaltningsöverläkaren Jun Nagamori sa till Nya Åland i juli att lagen är välfungerande och tolkas fritt på Åland.

    Men en liberal tolkning av en sträng lag är ingen garanti – kvinnors självbestämmande hamnar då i händerna på vårdpersonalens goda vilja. Ska en fri aborträtt kunna garanteras måste den existera svart på vitt.

    Social- och hälsovårdsutskottets betänkande innehåller en kraftig uppmaning till regeringen: En helhetsreform av abortlagen är ”ytterst viktig” och borde beredas ”så fort som möjligt”. Det är dock inte mer än vackra ord.

    Riksdagsvalet är bara ett halvår bort, och därmed finns en deadline att förhålla sig till. Den 17 november stänger tidsfönstret, då tar riksdagen inte emot några fler nya förslag.

    Naturligtvis kommer inte någon totalreform av abortlagen att bli klar till dess. Tiden har runnit ut, och det vet utskottet.

    Utskottets förslag kan alltså inte ses som någon seger för fri aborträtt. Det är ett pyttesteg framåt, och det är inte säkert hur den kommande omröstningen i riksdagen faller ut.

    Även om utskottets förslag röstas igenom finns det inte en chans för regeringen att ta fram den nya abortlagen den här mandatperioden. Vem som sitter i nästa regering vet ingen, så hur det blir med abortlagen då går inte att säga.

    Och kvinnors rätt till sin egen kropp finns fortsättningsvis någonstans i en avlägsen framtid.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp