DELA
Foto: Jonas Edsvik
Den nyligen sparkade Fox News-profilen Tucker Carlson var en idog spridare av lögnen om att Trump blev bestulen på segern i USA:s senaste presidentval. Arkivbild från valvakan på Åland.

Allmän förvåning när politisk lögnspridare fick sparken

Ska du ljuga som politiker, gör det utan spärrar. Små lögner får publiken bara att höja på ögonbrynen. Men de riktigt feta lögnerna skapar osäkerhet. Publiken har svårt att tänka sig att någon skulle ljuga i så stor skala, och tror därför att lögnen innehåller ett korn av sanning. Men i veckan kom sanningen ifatt åtminstone en av USA:s mest notoriska spridare av lögner och konspirationsteorier.

De känns som ett nedbrytande samtidsfenomen, de politiska lögnerna som inte ens bemödar sig om att låta sanna, utan som är utformade specifikt för att skapa förvirring, vrede eller distraktion. Fast så moderna är de inte.

Filosofen Anna-Karin Selberg vid Södertörns högskola har forskat i vår tids politiska ljugande. Hon konstaterar att Adolf Hitler redan på sin tid var en mästare i att utnyttja den massiva, svindlande lögnen. Selberg hänvisar också till filosofen Hanna Arendt, som redan på 1940-talet skrev om hur totalitarismen hade uppfunnit en helt ny typ av lögn, ett systematiskt och uppenbart ljugande.

”En vanlig lögn kan sägas vara en felaktig framställning av verkligheten, men det Arendt beskrev var en lögn som faktiskt förändrade verkligheten”, säger Anna-Karin Selberg.

I vår tid märker vi det på hur sakliga, faktabaserade artiklar sällan eller aldrig delas i sociala medier i samma skala som de lögnaktiga. Det falska uppfattas oftare som innehållande något nytt och överraskande.

”En lögn kan löpa halvvägs runt jorden innan sanningen har fått på sig stövlarna”, brukar det heta, och det förefaller stämma i alla fall när det gäller sociala medier. Lögner delas ju dessutom av användare som inte själva tror på dem – ”titta här vad den här idioten har sagt nu” – och som därigenom själva bidrar till att lögnerna sprider sig och slår rot.

Enligt Anna-Karin Selberg kan till och med faktagranskning ha den här oönskade effekten, att de blir bränsle i stället för broms. Hon exemplifierar med Donald Trumps lika osanna som envisa insisterande på att det var han som vann presidentvalet, inte Joe Biden.

”Redan innan valet var det tydligt att han inte skulle acceptera en förlust. För en sådan kunde enbart bero på fusk. Journalister ifrågasatte Trump, lögnerna räknades, faktakollades och avslöjades så gott som dagligen, men det innebar också att de stora, etablerade medierna som New York Times och CNN förde dem vidare på bästa plats och sändningstid. På så sätt fick de ännu större spridning”, säger hon på sidan forskning.se.

I måndags kom så nyheten att det amerikanska tv-ankaret Tucker Carlson får gå från den konservativa kanalen Fox News. I skrivande stund förefaller det som om ägarfamiljen Murdoch sparkade honom som en konsekvens av uppgörelsen med företaget Dominion, en affär som blev dyr för Fox News.

Bakgrunden är som bekant att röstmaskinsföretaget Dominion stämde Fox News sedan deras nyhetsankare – bland dem Tucker Carlson – upprepade gånger hävdade att Dominion hade varit med om att bestjäla Trump på en valseger. Det hela slutade med att Fox News gick med på en förlikning i storleksordningen 787 miljoner dollar hellre än att möta Dominion i rättssalen.

I samband med utredningen läckte bandade samtal ut där Tucker Carlson sa att han ”hatade Trump passionerat”. Likväl så hyllade han Trump till skyarna dagligen i sin show, mellan varven som han attackerade kvinnor, vindkraft, Black Lives Matter, metriska systemet, immigranter, transpersoner, med mera: allt som hans publik bestående av äldre, konservativa, vita amerikaner kunde tänkas bli uppeggade över.

Showen hade höga tittarsiffror, och Fox News beslut att sparka honom kom därför som en överraskning bland både republikaner och demokrater. Pratshowerna var snabba att hugga på nyheten.

”Tucker Carlson har nu jobbat på och lämnat både MSNBC, CNN and Fox News. Han har inte så många alternativ kvar nu. Snart lär han stå i väderkanalen och påstå att orkaner orsakas av dragqueens”, sa James Corden, till exempel.

Tucker Carlson lär knappast efterföljas av någon mer sansad person. En del bävar för att han ska utnyttja sitt kändisskap till att utmana Trump som republikansk presidentkandidat.

Men för alla som vill ha en politisk debatt präglad av sanning, transparens och relevans är Tucker Carlsons fall en god nyhet. Eller åtminstone en respit.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp