DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Äntligen!

Efter nästan fyra år har Mariehamns stad fattat ett beslut om rådhuset, som dessutom verkar bli väldigt bra.
Äntligen.

I slutet av 2018 flyttade daghemmet Flaggskeppet ut från rådhuset i Mariehamn på grund av fukt- och mögelproblem. Sedan dess har huset stått tomt.

Från början ville en majoritet i stadens infrastrukturnämnd sälja huset (vars renoveringskostnader redan då uppfattades vara stora) och medan förfallet fortsatte och kostnaderna för upprustningen ökade kom en banbrytande idé: den k-märkta byggnaden skulle återigen bli dagis. Huset skulle dessutom få ett nytt annex. Sedan hände… ingenting.

Den här ledarsidan påpekade redan för ett och ett halvt år sedan att staden har ett ansvar för att ta hand som sina byggnader, speciellt hus med kulturhistoriskt värde. Kraven som staden ställer på privatpersoner och företag som äger k-märkta byggnader är omfattande, att stan inte lever upp till sin egen kravbild är förstås ett rejält underbetyg. Mariehamns gamla trähus är i sig värda att bevara, och förstås är det ännu bättre om man kan koppla ihop dem med verksamheter i behov av nya utrymmen.

Säkerligen har många som följt rådhusdebatten i offentligheten retat sig på att det har dröjt så länge att komma fram till ett beslut i frågan.

Stadsarkitekt Sirkka Wegelius sade i en intervju i Nya Åland för ett par veckor sedan, då om ett annat av Mariehamns sorgebarn Doktorsvillan, att kostnaderna stiger för varje år man inte gör någonting åt gamla hus i behov av renovering. Det är en solklar passning till stadens politiker i frågan om just Doktorsvillan som också var på stadsfullmäktiges bord, men där beslutsamheten ännu inte tycks nå hela vägen till Badhusparken än.

Därför är det lätt att dra på smilbanden när man de senaste veckorna har följt frågan om rådhuset. Stadsdirektör Arne Selander förde i slutet av sommaren fram Nina Fellmans (S) idé att samla många olika aktörer som sysslar med integrationsfrågor i rådhuset. Därmed kunde stadsledningen också tänka sig att lägga lite pengar på att rusta upp det. Efter att Ålands näringsliv stödde idén – branschorganisationen arbetar för att matcha nya ålänningar med en arbetsmarknad i stort behov av folk – så var bollen i rullning.

Stadsdirektören intervjuades för ett par veckor sedan i Nya Åland om just rådhuset. Då utvecklade han resonemanget:
– Det har ju hänt förr att man inte kan anpassa en gammal byggnad till en modern verksamhet, men då får man kanske anpassa verksamheten till byggnaden i stället.

Kravet på renovering har sänkts, och därmed också kostnaderna. Från den kostnadsuppskattningen på en halv miljon euro för att göra om det till daghem igen tycks det nu räcka med en femtedel. Att restaurera byggnaden till det ursprungliga skicket kostar förstås mera. Men blir det påbörjade projektet lyckat kanske även politikernas vilja att satsa mera pengar ökar.

Huset kommer att samla nödvändig kompetens från flera olika samhällsgrenar under ett och samma tak. Det sänker trösklarna för de som har flyttat till Åland, att bara behöva gå till en adress istället för en massa olika. Det finns dessutom stor utvecklingspotential, både vad gäller att fortsätta upprustningen och att vidareutveckla verksamheter kring huset och den stora lekparken i direkt anslutning

Under tisdagens stadsfullmäktigemöte var stämningen god och berömmet haglade. Den här ledarsidan stämmer såklart in i hyllningskören.

Den fina stämningen kring rådhuset i fullmäktigesalen är förhoppningsvis smittsam. Och visst är det så att Doktorsvillan inte är en lika enkel nöt att knäcka. Kostnaderna är större, det finns ingen tilltänkt verksamhet för huset och ingen utomstående har gjort anspråk på huset. Men en upprustad villa i badhusparken lär locka mera än huset i nuvarande skick. Fallet med rådhuset bjuder också på lärdomen att behovet ganska plötsligt kan uppstå. Att då spara pengar genom att inte låta det förfalla mer än nödvändigt – och dessutom vara redo när behovet uppstår – är det smartaste staden kan göra. Och råder politisk oenighet kring de stora kostnaderna för en totalrenovering så kanske det i likhet med rådhuset går att dela upp kostnaderna i etapper.

Beslutet att rusta upp och göra rådhuset till integrationscenter är ett bra beslut. Förhoppningsvis kan Mariehamn fortsätta på samma väg: Doktorsvillan nästa.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp