DELA
Foto: Unsplash

Är det färdigdansat nu?

    Ett förbud av Tiktok kan vara nära på flera håll i världen. Men varför ses den tidigare dansappen som ett så stort hot? Och var går gränsen för censur?

    Den 13 mars röstade representanthuset i USA igenom ett lagförslag som kan komma att förbjuda sociala media-appen Tiktok. Förslaget, som skulle komma att förbjuda appen – om det Kinabaserade moderföretaget Byte Dance väljer att inte sälja sin andel i appen till ett amerikanskt bolag – röstades igenom med siffrorna 352 mot 64 – en ovanligt stor majoritet i det annars väldigt splittrade representanthuset.

    Omröstningen behandlades dessutom utan dröjsmål – något som inte är allt för välbekant inom amerikansk beslutsfattning.

    Tiktok är en sociala media-app där användare kan skapa videor att dela med sig av. Appen släpptes i september 2016 av det kinesiska företaget Byte Dance och inledningsvis innehöll appen främst musik- och dansvideor.

    I dagsläget är Tiktok en av de ledande plattformarna för korta videor. Appen är även en av de snabbast växande i världen med över 500 miljoner användare i 150 länder.

    Så varför är den amerikanska regeringen så orolig över en plattform som blev känd för att dela danstrender? Och finns samma oro även i Europa?

    Tiktok står anklagade för att vara en kanal för det kinesiska kommunistpartiet och skulle enligt anklagelserna samla upp känslig användarinformation och skicka till Kina. Förutom det faktum att majoritetsägarna Byte Dance är ett kinesiskt företag – och Kinas regering reglerar den privata sektorn hårt – finns inte mycket bevis för att anklagelserna skulle stämma.

    Oron är dock tillräckligt stor för att appens öde nu åter igen debatteras inom den amerikanska kongressen.

    Även inom EU har Tiktoks datauppsamling varit på agendan. I fjol valde Europaparlamentet, EU-kommissionen och Europeiska rådet att förbjuda nedladdning och användning av appen för sina anställda och hänvisade till en oro gällande cybersäkerhet.

    Nyligen öppnade även EU-kommissionen upp ett nytt formellt förfarande för att bedöma om Tiktok har brutit mot DSA (Digital Services Act) i områden som är länkade till bland annat skydd av minderåriga, transparens gällande reklam, informationsupptagning samt riskbedömning av beroendeframkallande och skadligt innehåll.

    Huruvida resultaten av undersökningen kommer innebära ett liknande lagförslag som i USA återstår att se.

    I USA har hotet om ett förbud för Tiktok väckt starka åsikter bland de cirka 100 miljoner användarna.

    Appen, som till en början fokuserade på ren underhållning, har under de senaste åren även blivit en informationskälla för många användare. Mediahus egna innehåll med expertutlåtanden blandas med privata användares personliga vittnesmål och tankar gällande aktuella globala och lokala ämnen.

    Informationen är lättillgänglig och Tiktoks format gör den mer attraktiv vilket har inneburit ökat intresse för aktuella ämnen – speciellt bland den yngre generationen som hör till majoriteten av användarna.

    I USA, där antalet opartiska mediahus är i minoritet, blir sociala medieplattformer en källa till information, med en möjlighet att höra direkt från de som påverkats av konflikter och katastrofer.

    Kritiken mot mediahus i USA ökar oron för ett eventuellt förbund mot Tiktok och experter har redan höjt ett varnande finger.

    ”Det kan på allvar komma att påverka möjligheten till information samt yttrandefrihet över hela världen”, säger Willmary Escoto från organisationen Access Now som jobbar för global internetfrihet till det amerikanska mediahuset NBC.

    Andra experter har även varnat om att ett förbund mot appen kan komma att påverka USA:s moraliska auktoritet när det kommer till att fördöma andra länders begränsningar av sina medborgares internetanvändning. Alltså censur. En varning som också skulle gå att applicera på EU om ett liknande beslut tas i framtiden.

    Det amerikanska lagförslaget har ännu lång väg att gå innan ett förbud av Tiktok skulle komma att bli verklighet. Men orosmolnen är många. Var drar man gränsen när det kommer till folks tillgång till information och yttrandefrihet? Och vad sker med demokratin om vi väljer att förbjuda en källa men inte en annan?

    Tiktokanvändarnas åsikt är tydlig: Det handlar om censur. Representanthusets åsikt är lika tydlig: Nationell säkerhet väger tyngre. Vem som har rätt kan enbart framtiden utvisa.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp