DELA

Är det möjligt att få liv i vinter-Åland?

När det pratas om att förlänga turistsäsongen på Åland vänder man sig till maj och september för att pressa ut lite till av den befintliga säsongen. Det är rätt tänkt. Men varför faller en eventuell, småskalig, vintersäsong jämt mellan stolarna?

Det logiska svaret på varför vintern inte lämpar sig för en turismsatsning på Åland är att utbudet inte kan komma före efterfrågan. Det känns ju logiskt och grundläggande, att turistföretagare inte blint vill göra riskfulla satsningar med floppotential. Men utbudet måste finnas för att efterfrågan ska krypa fram ur vintermörkret. Och det behöver inte vara krångligt.

Det kan handla om något så enkelt som möjligheten att få uppleva den karga, men o så vackra vinterskärgården. Att exempelvis erbjuda turistande stadsbor chansen att delta i simpelt vinterfiske, jakt eller vinterbad med bastu behöver inte kosta mycket pengar eller personalresurser.

Problemet kunde då tänkas vara lönsamheten i att erbjuda övernattning med tveksamt resultat. Men när man tar en titt på inkvarteringsstatistiken för de åländska hotellen under vintermånaderna, så ser man att där inte behövs extra satsning. Tillgängliga rum står tomma under vintern.

I Åsubs inkvarteringsstatistik framgår att det gjordes nästan 6 500 hotellövernattningar i januari 2023, samma gällde december 2022. Främst kom gästerna från Finland och Sverige. Siffran är rekordhög, men ändå utnyttjades bara en fjärdedel av de tillgängliga övernattningarna på hotellen som håller öppet året om. Utbudet av logi finns alltså redan.

Att ta sig till och från Åland från Finland och Sverige när som helst under vintern är inte heller en konst. Utbudet av transport finns alltså också.

Det finns alltså ett färdigt utbud av logi och transport, däremot saknas utbudet av organiserat program. Redan det senaste uppsvinget av vintergäster ger utrymme för det utbudet. Vinterintresset kan såklart inte ens jämföras med Ålandsintresset under sommaren, men det är en lyxsituation att fler människor hittade hit förra vintern utan nämnvärd marknadsföring. Det handlar till stor del om människor som inte väntar sig mycket organiserat program, så billiga och enkla små programsatsningar kan bära långt.

Visit Åland marknadsför Åland som resmål enligt när på året det ordnas evenemang och när turister kan erbjudas en helhet av kulturupplevelser, restaurangmiddagar och en levande Torggata. Marknadsföringen utåt har skötts mycket effektivt de senaste åren, och Visit Åland sneglar alltjämt på en förlängning av turistsäsongen under de soliga månaderna. Att marknadsföra vintern utan egentlig reseanledning är ändå inte aktuellt. Det är där som turistföretagarna måste våga vara nytänkande, och ge Visit Åland orsak att i framtiden marknadsföra vinter-Åland till högre grad.

Att lyfta fram vintersäsongen just nu, veckan före sommarturisterna kommer att börja strömma in på allvar, kan kännas som underlig timing, men där finns en poäng. Största delen av turistverksamheten på sommaren går självfallet inte att anpassa till vinterhalvåret. Glass och minigolf lockar inte när det är minusgrader. Men det finns garanterat åländska turistföretagare som under sommaren kan hitta på billiga sätt att anpassa sina lokaler eller sin utrustning till kommande vinters resenärer. Någon stugby kanske kan erbjuda bastubad och korvgrillning i vinterlandskap, även om hotellrummen i stan skulle stå för den varma inkvarteringen. Turistföretagare som annars håller stängt under vintern, kan kanske samarbeta med hotell och erbjuda unika naturupplevelser som rekreation under en långdragen företagskonferens.

Det är sist och slutligen tusentals människor som reser till Åland under vintern. Oavsett om de reser i arbetet eller på fritiden, så krävs det aktiviteter för att Åland ska kunna överraska resenärerna positivt.

För den turistföretagare som i sommar nappar på idén att för första gången utmana vintern, gäller det att vara i kontakt med hotellen som besitter vintergästerna. Om hotellet via turistföretagaren kan erbjuda sina gäster en enda simpel vinteraktivitet, så är Åland ett litet steg närmare att i framtiden kunna marknadsföras som ett intressant vinterresmål. Det handlar om små steg, som egentligen inte kan förväntas av turistföretagarna som redan högpresterar på sommaren. Men om ingen vågar göra ett försök, så får vi aldrig veta om det är möjligt att få liv i vinter-Åland.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp