DELA
Foto: Niclas Nordlund
Den ukrainska ambassadören Olga Dibrova berättade om hur skakande det varit för henne och andra ukrainare att konfronteras med effekterna av den ryska propagandan. –?De är helt oförmögna att se verkligheten, säger hon.

Årets viktigaste besök

    Ukrainas ambassadör i Finland Olga Dibrovas Ålandsbesök i början av veckan bekräftade att de åländska insatserna märks – och har betydelse.

    I 40 minuter talade ambassadör Olga Dibrova för lagtinget. Hon valde att lyfta fram den mänskliga sidan av kriget – ett perspektiv som ofta blir hamnar i skymundan bakom de stora rubrikerna från fronten – men som behöver belysas. Brotten mot den civila befolkningen är många och fruktansvärda.

    13 899 barn har enligt henne utsatts för tvångsadoptioner till Ryssland. I jämförelse har 14 444 barn fötts på Åland mellan 1971 och 2020.

    Över 72 000 civila mål har träffats och helt eller delvis förstörts. Dibrova menar att 97 procent av de attacker som utförts med antingen missiler eller drönare är riktade mot civila mål.

    Bara hälften av landets elnät och energiförsörjning fungerar till följd av systematiska attacker mot landets infrastruktur. Slutsatsen är att den ryska anfallsstyrkan vill använda vinterkylan som vapen.

    Dibrova säger också att en tredjedel av landets yta behöver minröjning efter krigets slut. Minor utgör en fara långt efter att själva konflikten är över. De kan omöjligt göra skillnad på soldat och civil – vilket gör användningen av minor särskilt hänsynslös. Redan 1997 godkände 164 stater Ottawafördraget vars syfte är att förbjuda all användning av minor i konflikter. I somras släppte Human Rights Watch en rapport som pekar ut Ryssland för användning av minor. Organisationen skriver att Ryssland använder dem bland annat för att sabotera matproduktionen, och att det även finns fall där den ryska militären har använt dem vid humanitära korridorer.

    När Olga Dibrova talar blir det uppenbart att Rysslands krig är mot ukrainarna – mot civilbefolkningen. Det är också uppenbart att Ryssland gång på gång begår krigsbrott. Över 7 000 civila dödsfall har rapporterats i Ukraina och drygt 11 000 har skadats enligt FN:s människorättsorgan (OHCHR). 400 av dem är barn. Den egentliga siffran bedöms vara mycket högre enligt OHCHR.

    Det här är förstås långt ifrån en heltäckande beskrivning av läget i landet. Men det är en viktig påminnelse om att kriget påverkar alla ukrainare, oavsett om man bär uniform eller inte. Och oavsett om man befinner sig i närheten av striderna eller inte.

    Vanmakt är en förståelig känsla inför vad som sker i östra Europa. En känsla av litenhet inför krigets hemskheter, men också inför att stora delar av världssamfundet är så involverat i konflikten. I måndags godkände EU en överenskommelse som innebär att Ukraina får 18 miljarder euro i ”makrofinasiellt stöd” och militära samarbeten mellan Ukraina och västvärlden intensifieras.

    Vilken plats har en busslast torrvaror och stickade sockor i det pusslet?

    En viktig plats, enligt Olga Dibrova.

    Många ålänningar har anledning att sträcka på sig efter att ha hört hennes tal. För på samma gång som hon pratade om lidandet så tackade hon för det åländska stödet.

    Elverk och fordon. Leveranser av förnödenheter och viljan att ta emot de cirka 300 människorna som hittat skydd på Åland. Det tackade Olga Dibrova för. Hon tackade för att den ukrainska flaggan vajade utanför det ryska konsulatet och berömde uthålligheten som demonstranterna – genom att protestera mot kriget varje dag – visar.

    Besöket är viktigt för att visa att det många ålänningar gör – trots att USA och EU-topparna tar den största delen av strålkastarljuset – också märks och spelar roll. De stickade sockorna når fram. Elverken når fram. Och de spelar roll.

    – Håll färgerna blå och gul i era hjärtan, sade Olga Dibrova i sitt tal i lagtinget.

    Av de senaste expertuttalandena att döma kommer det att krävas ukrainska färger i både flaggstänger och hjärtan ett bra tag till. Enligt bedömare ser det ut som att Rysslands invasion är på väg att utvecklas till ett utdraget krig. Flera experter är också av den uppfattningen att de ryska styrkorna inte är fullt så usla som det ibland framgår av medierapporteringen.

    Därför var Olga Dibrovas besök viktigt på Åland. För att uppmärksamma och tacka – men framför allt påminna om att Ukraina behöver hjälpinsatser, både stora och små, för att klara sig genom vintern.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp