DELA
Foto: Patrick Fore /Unsplash

Att älska ett samhälle innebär att man måste få gnälla om det

    Obotlig gnällspik eller konstruktiv kritiker? Det är ibland svårt att veta skillnaden. Men ingendera bör munkavlas.

    ”Det finns ett flertal av er som inte kan sluta klaga, ni gnäller om allt och allting, oavsett hur bra vi har det här”. Det konstaterar näringsministern Fredrik Karlström (M) i en video som han till synes spelat in i sitt tjänsterum på landskapsregeringen. Videon är tillägnad alla ”surgubbar, negativister, gnällspikar och dyngspridare”. Charmigt? Njä.

    Visst, man kan tycka det är lite roligt att någon väljer att lägga upp en gnällvideo över alla som gnäller. Men det är beklämmande när maktens representanter vill sätta munkavle på samhällets ”gnällspikar”. För vad som är gnäll är för det första subjektivt, och för det andra är det en viktig del av en större kritisk samhällsdiskussion – en som syftar till att hålla bland annat våra folkvalda ansvariga.

    ”Gnäll kan i sitt första steg vara ett sätt att tillsammans identifiera ett problem, och när det görs känns det ofta befriande – att gnälla över något som oroar och irriterar en är ett sätt att lätta på trycket. Att göra det tillsammans med andra innebär att man får en vi-känsla, känner att man står sida vid sida mot något som är fel och som man inte längre vill utsätta sig för. Så att gnälla kan ha en bra funktion, ett bra syfte”, skriver psykologen och författaren Liria Ortiz i Dagens Nyheter.

    Förstås är vi är alla bekanta med okonstruktiva former av gnäll som inte identifierar tydliga problem, som inte känns befriande eller lösningsorienterat. Gnäll som kanske inte har en bra funktion eller ett bra syfte. Men det är farligt ofta som behövlig kritik upplevs som gnäll av den ansvarige parten. För man vill inte lyssna på kritiken, ta till sig av den eller göra ändringar.

    Det är aningen svårt att veta exakt vilka alla typer av gnäll Karlström undanber sig i sin video, men de exempel han ger är inte riktigt sådant man tycker en näringsminister borde sopa under mattan, såsom ”svepande ord om att tillväxten är för dålig, BNP-utvecklingen för långsam (och) det är stora budgetunderskott”. Men då målar man tydligen upp en ”bild av ett samhälle som är på fallrepet” och man borde istället ”fokusera på fördelarna med att bo, leva och verka på Åland”. Sedan följer en bekant hyllning om hur fantastiskt Åland är.

    Jo, Åland är fantastiskt. På många sätt. Men långt, långt ifrån perfekt. Vi har sociala, ekonomiska och miljömässiga problem. Stora sådana. Att inte få prata, eller ”gnälla”, om det hindrar utveckling.

    Det betyder inte att gnällspikarna älskar Åland mindre än någon annan, de kanske älskar henne ännu lite mer. I alla fall om man får tro de kända orden av den amerikanske författaren och samhällsaktivisten James Baldwin.

    ”Jag älskar USA mer än något annat land i världen, och exakt av denna orsak, så insisterar jag på rätten att ständigt kritisera henne”.

    I USA har man myntat uttrycket ”fragil patriotism” för de som ser all typ av kritik av hemlandet som ett påhopp. Att samtidigt älska och kritisera kan verka motsägelsefullt, men det är denna kärlek som gör att man vill förbättra och utveckla. Visst kan man uttrycka kritik mer eller mindre konstruktivt, men mycket gnäll om något brukar vara en bra fingervisning om att något kan eller bör ändras.

    Det här är inte första gången en regeringsrepresentant klagat på ålänningarnas gnällighet. Liknande tongångar hörde vi i lantrådet Veronica Thörnroos (C) tal på 100 års-festen i Alandica i höstas, där hon konstaterade att vi på Åland har väldigt mycket att glädjas åt, men att vi ofta fastnar i irritation över småsaker. Även hon poängterade att ”Vi glömmer att vi har ett fantastiskt Åland.”.

    Det fantastiska Åland blir inte mer fantastiskt av att det ständigt upprepas som ett schablonartat mantra. Snarare blir det ihåligt om det inte får rymma ett visst mått av hälsosam klagan och kritik. Här borde våra politiker snarare lyssna på gnället än att försöka tysta det.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp