DELA
Foto: Stefan Öhberg

Att slippa våld är ett privilegium i Finland

    Att som kvinna leva ett liv utan hot om våld i hemmet är ett privilegium i dagens Finland. Låt det sjunka in en stund.

    Unga män tycks vara mer benägna än äldre män att acceptera våld mot kvinnor. Det visar en undersökning gjord av Föreningen Kvinnoorganisationer i samarbete har tillsammans med kommunikationsbyrån Dagmar. En fjärdedel i åldern 18–34 höll, enligt undersökningen, helt eller delvis med om påståendet att kvinnor kan förtjäna att bli utsatta för våld på grund av klädval, beteende eller utseende. Bland 18–24-åringarna svarade dessutom 22 procent att våld ibland är nödvändigt för att få respekt. Ändå svarade 90 procent att våld aldrig är acceptabelt.

    Siffrorna är så skrämmande att många knappt vill tro på att de stämmer. Men tyvärr behöver man inte leta särskilt länge för att hitta ytterligare belägg.

    Ifjol rapporterades nästan 12 000 fall av våld i nära relationer i Finland. Det är nästan 33 fall om dagen, och då handlar det bara om fall som når myndigheterna. Hälften av kvinnorna mellan 16 och 25 år i Finland har utsatts för fysiskt våld, hot om våld eller sexuellt våld, enligt den finländska Statistikcentralen. Var femte kvinna i samma åldersspann har utsatts för grovt våld eller våldtäkt. En femtedel av respondenter som har haft en relation har utsatts för våld i den parrelationen.

    Enligt Leo Nyqvist, professor emeritus i socialt arbete vid Åbo universitet, är de farligaste platserna för finländska kvinnor hemmet och arbetsplatsen. Det berättar han i en intervju med Svenska Yle. Våld som sker i hemmet tenderar dessutom att vara allvarligare och gör dessutom mer psykisk skada.

    Leo Nyqvist säger till Yle att mer konservativa attityder trendar bland unga – inte bara i Finland – och att någon typ av radikalisering pågår både vad gäller religiös och politisk konservatism.

    Den här rapporten är ett slag mot bilden av Finland som ett jämställt land. Enligt enkäten tycker över hälften av de tillfrågade männen att jämställdheten redan är uppnådd. Men verkligheten är en annan.

    Siffrorna har redan i över ett årtionde visat hur situationen för kvinnor ser ut i Finland. Faktum är att Finland toppar listan vad gäller mäns våld mot kvinnor enligt europeisk statistik från 22 länder 2021-2022. Redan för tio år sedan var Finland sämst i den europeiska klassen, enligt en studie genomförd av European Union Agency for Fundamental Rights.

    Statsminister Petteri Orpo (Saml) skrev i sociala medier att män måste ta ansvar och att ”hela samhället måste anstränga sig så att vi kan förändra de här förvridna och farliga attityderna och få slut på våld mot kvinnor.”

    Den givna följdfrågan är förstås: hur?

    Att arbeta med attityder är svårt, speciellt med tanke på att de som lockas av klassiska machoideal knappast är de som presterar bäst i diskussionsgrupper om jämställdhet. Att lagstifta, skärpa straffskalor och satsa mer pengar på organisationer som arbetar med frågor som rör mäns våld mot kvinnor är förstås välkommet – men i de flesta fall blir det snarare en behandling av symtomen och inte ett botemedel.

    Klart är i alla fall att frågan måste prioriteras, inte bara politiskt utan av hela samhället.

    För det ska inte vara ett privilegium att känna sig trygg i hemmet eller på jobbet. Det är en mänsklig rättighet.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp