Även solenergin måste granskas
Ålänningarna investerar i solpaneler som aldrig förr och nu har även ett stort energibolag visat intresse för att bygga en stor solcellspark på Åland. För klimatet är det en jättevinst, men även solen har sina fläckar. Nackdelar och utmaningar med tillverkning och återvinning av solpaneler behöver belysas.
Den franska energijätten Neoen är intresserad av att bygga en stor solpanelspark på Åland. Det rapporterade Nya Åland i måndags. Om solpanelsparken blir verklighet är det Finlands första. Det vore inte första gången som Åland utmärker sig i arbetet mot en hållbar och fossilfri värld.
Men solpaneler kommer inte ur tomma intet och inte heller försvinner de automatiskt efter användning. Därför måste vi säkerställa en hållbar livscykel inte bara för slutresultatet, grön el, utan också för den fysiska produkten: solpanelen.
Organisationen Finnwatch rapporterade under tisdagen att solpaneler som marknadsförs av finländska företag kan kopplas till tvångsarbetande uigurer i Kina. Enligt organisationen är sju av de största solpanelstillverkarna kinesiska bolag. Fyra av dessa är belägna i den autonoma regionen Xinjiang i nordvästra Kina där Kina beskylls för systematiskt förtryck av bland annat uigurer.
Produktion av solpaneler innebär således en betydande risk för tvångsarbete för bland annat uigurerna, enligt Finnwatch. Tvångsarbetet berör särskilt produktionen av råvaran polysilikon som används som råmaterial inom solcells- och elektronikindustrin. Under kartläggningen framgick det att solpanelsföretagen som verkar i Finland har dålig kunskap om ursprunget till den viktigaste råvaran för de produkter de marknadsför.
Det finns bättre alternativ att välja mellan, konstaterar Finnwatch, men det kräver ändringar i distributionskedjorna.
För att elda på denna omställning behövs konsumenttryck. Här gäller det för de ivriga panelköparna att fråga, fråga, fråga – innan investering. För investerar gör vi, som aldrig förr.
Efter introduktionen av landskapsregerings subventioner för solpaneler på Åland har antalet solinstallationer skjutit i höjden. Smartenergy Åland uppskattar att den installerade effekten på Åland i dag är cirka 0,5 MW. Maxeffekten på elförbrukningen på dagtid varierar på Åland mellan 30 och 75 MW. Nästan dagligen bestämmer landskapsregeringen om nya stöd för privatpersoner och företag.
Till på köpet blir solenergin allt förmånligare att skörda. Priserna har sjunkit med ungefär 5 procent per år sedan de blev tillgängliga för privatkonsumenterna. Andelen solenergi som produceras i Finland har ökat med 71 procent bara det senaste året enligt Energiateollisuus och står nu för 0,3 procent av den nationella elproduktionen. Efterfrågan sänker inte bara priset, utan har också gagnat teknologin som gör att panelerna blir allt bättre för varje år.
Men ju billigare och mer effektiva solpanelerna blir, desto större blir nästa utmaning – hanteringen av kasserade paneler. Det finns en stor risk att paneler blir en del av det ohållbara slit-och slängsamhället då energikonsumenter uppgraderar till nyare och bättre system i framtiden.
”Industrins nuvarande cirkulära förmåga är bedrövligt oförberedd på den syndaflod av avfall som troligtvis kommer”. Det skriver skribenterna Atalay Atasu, Serasu Duran och Luk Van Wassenhove i Harvard Business Review.
Den förnybara energisektorn har inte råd med samma kortsiktighets-tänk som lett oss till den globala miljö- och klimatkrisen till att börja med. Därför bör lika mycket fokus och forskning satsas på att minimera de skadliga konsekvenserna av solpaneler som det satsas på att göra dem bättre. Här behöver industrin också säkerställa att materialen tas fram på bra villkor för både människa och natur samt att arbetet görs för skäliga löner. Likväl kan konsumenter göra en skillnad genom att informera sig, fråga och välja de bästa, rättvisaste och hållbaraste alternativen på marknaden.
Vi behöver en ljus, förnybar framtid. Men för den sakens skull kan vi inte bli bländade och blunda för fläckarna.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.