DELA
Foto: Michael Hancock
Det är lätt att glömma olycksrisken i trafiken, också när väglaget är bättre än på den här arkivbilden från Hammarlandsvägen.

Avslappnad inställning till trafiksäkerhet kan straffa sig

    Många glömmer bort hur farligt det är att köra bil. Det är värt att ta sig tid att tänka över vad som är värre: att åka fast i en poliskontroll eller att bli inblandad i en olycka.

    De flesta av oss har upplevt en trafikincident där olyckan varit riktigt nära, eller till och med ett faktum. Ändå har vi så sällsamt lätt att glömma hur små marginalerna är, hur mycket som kan hända och hur fort det kan gå.

    Trafikbrott är det allra vanligaste brottet på Åland, enligt den senaste statistiken från Ålands statistik- och utvecklingsbyrå. Detta trots att antalet har minskat de senaste 20 åren, från i genomsnitt 738 under femårsperioden 2001–2005 till 648 under åren 2016–2020, enligt Åsubs siffror. I relation till övriga landet noterar Åland 20,4 trafikbrott per tusen invånare, att jämföra med 23,9 för hela landet.

    Att det relativa antalet trafikbrott är lägre på Åland än i riket är intressant när man tittar på biltätheten. Nya Åland skrev i våras om Åsubs statistik över personbilar på Åland. 840 ålänningar av 1 000 äger en personbil, att jämföra med 660 i Finland och 610 i Sverige. Att Åland med sin höga biltäthet ligger så pass bra till när det gäller trafikbrott jämfört med riket hedrar de åländska bilförarna.

    Men ser man på polisens siffror för första halvåret i år är det dock bäddat för ett bakslag. Från januari till juni ökade trafikbrotten på Åland med 12 procent totalt. Mest märktes detta i kategorin rattfyllerier, som ökade med över 28 procent.

    Disciplinen när det gäller att använda blinkers, hålla hastighetsbegränsningarna och bara köra när man är nykter och utsövd är inte alltid vad den borde vara.

    Åsub för ingen statistik över trafikbrott i relation till årsinkomst, men det ligger nära till hands att tro att fortkörning och rattfylleri är något som förekommer i fler samhällsklasser än exempelvis egendomsbrott (den näst vanligaste brottstypen på Åland). Rika som fattiga bilister kör för fort eller kör berusade efter att ha gjort bedömningen att risken att åka fast är låg.

    För så många av oss är bilkörning en så ordinär sak att vi lätt bortser inte bara från de långsiktiga, avlägsna klimatkonsekvenserna utan även från risken för att vi blir inblandade i en olycka på vägen samma dag. Den som har svårt att föreställa sig kan alltid läsa Stig Dagermans novell från 1948, Att döda ett barn, som han skrev på uppdrag av dåvarande Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande. Novellen handlar om en man som råkar köra över ett barn som springer ut över vägen, så att barnet dör. Novellens sista ord har inte förlorat sin kraft:

    ”Alla skuggor är mycket mörka och när de skils är det fortfarande under tystnad och mannen som dödat barnet vet att denna tystnad är hans fiende och att han kommer att behöva år av sitt liv för att besegra den genom att skrika att det inte var hans fel. Men han vet att det är lögn och i sina nätters drömmar skall han i stället önska att få en enda minut av sitt liv tillbaka för att göra denna enda minut annorlunda. Men så obarmhärtigt är livet mot den som dödat ett barn att allting efteråt är för sent”.

    Vi människor är inte rationella i våra rädslor. Många är långt mer nervösa för att hålla tal inför publik än för att sätta sig bakom ratten, trots att den senare handlingen kan leda till betydligt mer fatala konsekvenser än att komma av sig i sitt manuskript. Vi donar med våra mobiltelefoner medan vi kör, men att sms:a vid ratten gör oss till en lika stor trafikfara som om vi skulle vara kraftigt berusade. Hur många liv som har räddats på Åland genom åren tack vare polisens trafikkontroller går förstås inte att säga. Men de är väl använda samhällsresurser, och kontrollerna har ett värde som sådana även om de inte resulterar i några avslöjade förseelser varje gång.

    Läs Att döda ett barn. Den är bara tre sidor lång. Men den är en omskakande påminnelse om att det värsta som kan hända en bilförare är inte att bli stoppad av polisen. Inte ens om man åker fast för rattfylleri eller fortkörning och måste utstå det pinsamma och betala sina böter.

    Nästa gång du sätter dig bakom ratten, tänk dig att du gör något som du är riktigt rädd för. För sannolikheten är hög att du inte utsätter dig för en större fara den dagen.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp