DELA
Foto: Fredrik Pettersson, Håkan Fagerström och Camilla Gunell har all anledning att vara nöjda med sitt nya Axferries. Men kostnaden för trafiken lär avgöra hur framgångsrikt det nya bolaget blir.

Axferries är en bra idé– men hur dyr är den?

Att landskapet nu bildar bolag med statligt ägda Finferries för att ta skärgårdstrafiken in i framtiden är smart. Men vad kostar det?

Det senaste halvåret verkar mycket ha gått rätt i skärgårdstrafiken. Redan i valrörelsen lyftes bolagiseringstanken efter en rad misslyckade upphandlingar, att landskapet nu gör det genom att ta över en befintlig verksamhet med en rutinerad partner sparar både tid och pengar.

Men det krävdes att regeringen Sjögren reparerade de broar som regeringen Thörnroos hade bränt. Att landskapet förlikades med Ansgar i elhybridtvisten blev avgörande för att lösa trafiken när Nordic Jetlines prispressade korthus rasade samman. Beskedet som gavs i somras var att få andra aktörer hade kunnat kliva in och ta över trafiken med så kort varsel, bara en sådan sak som att betala ut löner krävde en rätt stor kassa. Men redan före kollapsen fanns planer på ett sådant här upplägg.

Det finns många fördelar med att Åland och Finland samarbetar. Finferries har kommit betydligt mycket längre vad gäller grön teknik och har på ett sätt redan gjort resan som Axferries nu vill göra. Under presskonferensen sades det att EU-stöd kan vara ett sätt att utveckla teknik för en grönare skärgårdsflottan. Kan båda bolagen dra nytta av den teknikutvecklingen är det en vinstlott också för den nya fastländska partnern.

Men till förverkligandet av visionerna är det ännu en lång väg. Den största och viktigaste frågan hur mycket det kostar?

Oavsett organisationsform så blir Axferries en satsning på skärgårdstrafiken. En omställning av flottan och högre servicenivåer lär märkas på prislappen, oavsett organisationsform. Satsningen behövs eftersom färjorna är gamla och flera är i dåligt skick och utsläppen måste ner.

Men på många håll inom offentlig sektor ska det sparas, och politik blir aldrig så oförutsägbart som när det handlar om stora pengar. Hur hög är oppositionens toleransnivå vad gäller prislappen för skärgårdstrafiken? Håller regeringsblocket ihop om det finns röster att vinna på att ställa satsningar på färjor mot växande vårdköer?

Moderaterna har redan kritiserat landskapsregeringen för den grunda politiska förankringen vad gäller planerna för skärgårdstrafiken, för att Axferries ska leva upp till visionerna gäller det att få med sig opinionen. Vi har sett motsatsen förr.

Ett annat orosmoln är hur själva trafiken ska upphandlas. Under presskonferensen sades det att målsättningen är långa kontrakt, men att de ska anpassas på ett sätt som gör att Axferries ligger bra till (bland annat genom strängare kravspecifikationer). Offentliga upphandlingar är ofta krångliga historier som det är, att försöka styra dem till specifika aktörer är som bäddat för rättstvister. Den andra risken är förstås att de senaste årens rådd fortsätter om Axferries inte vinner upphandlingarna och att långa kontrakt istället går till någon mindre seriös aktör.

Hittills har det mesta gått rätt för regeringen Sjögren vad gäller skärgårdstrafiken. Men i politik kan det svänga snabbt, speciellt när det handlar om stora pengar.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp