Bakslag för toryregeringens distraktionspolitik
Den brittiska regeringen mottog i veckan det ovälkomna beskedet att Högsta domstolen underkänner deras plan att skicka asylsökande till Rwanda i Afrika. Frågan är dock om planen någonsin har varit något annat än ett försök att distrahera väljarna från landets andra, långt mer överhängande problem.
Skörbjugg och rakitis ökar i Storbritannien. Drygt 11 000 britter togs i fjol in på sjukhus för undernäring. Brittiska femåringar är i medeltal sju centimeter kortare än jämnåriga i Nordeuropa. Inför höstterminen framkom att 147 skolor riskerade att kollapsa efter att inte ha underhållits på decennier.
De konservativa har haft regeringsmakten i elva år, och för vanliga britter har tillvaron blivit allt kärvare. Premiärminister Rishi Sunak måste utlysa nyval senast i januari 2025. Väljarstödet för hans parti har störtdykt. En rad fyllnadsval som hållits i år har slutat med förlust i valkretsar som varit stabilt konservativa i decennier. Ett av fyllnadsvalen föranleddes av att en toryledamot blev påkommen med att ha tittat på porr i sin telefon i underhuset, andra av ledamöters sextrakasserier mot kvinnor, män och minderåriga.
I detta prekära läge har partiet försökt styra om väljarnas uppmärksamhet mot de flyktingar som tar sig över Engelska kanalen i småbåtar, under parollen ”Stop the boats”. Förrförra inrikesministern Priti Patel lanserade idén att skicka asylsökande med flyg till Rwanda i stället för att låta dem komma in i landet, och hävdade att Rwanda var ett tryggt land. När Priti Patel tvingades avgå i samband med att Liz Truss tillträdde som premiärminister efter att Boris Johnson tvingades avgå (Liz Truss innehade posten i 45 dagar varefter hon tvingades avgå sedan hennes så kallade minibudget fått marknaden att krascha, och Rishi Sunak tog över) efterträddes hon av Suella Braverman, som också hon eldade på för att flyga asylsökande till Rwanda.
Hittills har inte en enda asylsökande förpassats till Rwanda, eftersom juridiken satt stopp. Och i onsdags kom nyheten att högsta domstolen underkänner planen helt, med motiveringen att Rwanda inte är ett tryggt land för asylsökande. Tvärtom riskerar de att bli tillbakaskickade till de länder de flydde från. En domare, Lord Sumption, beskriver i The Guardian Rwandaplanen som ”djupt skändlig”. Flyktingorganisationer välkomnade domstolens beslut som ”en seger för män, kvinnor och barn som bara vill slippa leva i skräck”.
Suella Braverman avgick i tisdags. Hennes efterträdare James Cleverly säger att Rwandaplanen inte är begravd, trots att han enligt trovärdiga källor tidigare ska ha kallat planen för ”batshit” (ungefär ”vettlös”).
Under tiden: brittiska barn fortsätter att gå hungriga, i skolor där taket kan rasa in när som helst. Det blir allt svårare för regeringen att övertyga väljarna om att de problemen löses av att landet skickar båtflyktingar till Rwanda.