Barn förtjänar bättre än AI-Copsy
Det är vällovligt att Ålands polismyndighet kommunicerar med allmänheten. Särskilt med barnen. Med boken ”Copsy och flickan som gick vilse” vill nu myndigheten skaffa sig ”en egen legitimitet i allmänhetens ögon”, som överkommissarie Benjamin Fellman säger i fredagens Nyan. Och det är ju fint.
Men finns det inte en problematik ändå? ”Boken” om lilla Lily som går vilse, som kom i förra veckan och ska distribueras till Ålands grundskolor, är noga besett en 20-sidig broschyr framtagen av en reklambyrå.
Man undrar lite hur lång den skapande processen var. Bilderna är AI-genererade – det vimlar av människor med sex eller fyra fingrar på händerna, missfoster till djur och barn som svävar som ballonger eller saknar ben – och texten är exakt 328 ord lång. Budget för ”boken”, tryckt i 500 exemplar, ligger enligt Fellman på 4 000–5 000 euro. Ingen dålig timpeng.
Och sedan var det, ähum, innehållet. Det förekommer åtta poliser i den lilla berättelsen. Samtliga är män. Även polishunden Copsy är av hankön. Den enda varelsen av honkön är Lily själv, som mest är till för att räddas. Man undrar lite hur detta ska stärka den stackars polismyndighetens legitimitet hos verklighetens tvåkönade, femfingrade allmänhet?
”Det är hög tid att inleda en diskussion i offentligheten om vad utvecklingen innebär. Vi borde också kunna göra människor medvetna om skillnaden mellan en AI-genererad produkt och en som människor skapat”, säger producenten Susanna Sucksdorff på Schildts & Söderströms i senaste numret av tidningen Journalisten.
Amen, säger vi: barn förtjänar bättre än så här. Kunde nästa bok om Copsy månne skapas av en människa?