DELA
Foto: Niclas Nordlund

Billig Ålandsresa blott ett minne

Bunkerpriser, Viking Glory – och sänkt kapacitet på Ålands hav har drivit upp biljettpriserna.

Det är en perfekt positiv storm för rederierna. Ingen har någon anledning att göra det billigare att ta sig hit.

Ålands turistnäring kan snart summera högsäsongen. Oron för hur trängseln på färjorna påverkat besökstalen har varit påtaglig. Dessutom tar prisvärdheten stryk av den svenska kronkursen.

Den försämrade tillgängligheten är en helt ny situation för Åland. I går, söndag, var även passagerarplatserna till Sverige slut (undantaget Finnlines som kräver bil). Jämfört med tidigare år saknas tre avgångar till Kapellskär, Siljas eftermiddagsavgång till Stockholm och möjligheten att åka med kryssningsresenärerna på Cinderella.

Detta har samtidigt inneburit en perfekt storm för rederierna. Fullsatta fartyg, inte bara igår, innebär ur deras perspektiv exakt den lönsamhet man behöver för att kompensera för att man under flera år nu grävt djupt i kassakistan, både i bolagens egen och i bolagens aktieägares.

Så varför alls ändra på nuvarande situation?

Viking Lines vd Jan Hanses förklarade redan förra året att en framgångsfaktor var att man med Viking Glory i sjön kunde ta betydligt mer betalt för resorna.

I dag kostar biljetten lika mycket med ruttsystern Grace. Dessutom har man nu betydligt färre kampanjerbjudanden och rena fribiljetter till övers.

Viking Line meddelade lagom till midsommar att årets resultat kommer bli bättre än vad tidigare prognoser visat. Och nyligen vittnade man i Hufvudstadsbladet om ett väldigt tillfredsställande bokningsläge.

I torsdags rapporterade Tallink för årets andra kvartal. Rederiet har återhämtat sig rejält denna vår – det med en riskminimerande strategi att hellre hyra ut hälften av sina fartyg som hotell än att sätta dem i egen trafik.

Koncernchefen Paavo Nõgene fick upprepa flera gånger att man just nu har en optimal kapacitet – och endast om man ser en ökad efterfrågan någonstans finns det möjligen en vilja att ta tillbaka fartyg till Östersjön.

Det gällde särskilt rutterna Stockholm–Åbo och Stockholm–Tallinn som går via Åland där man nu har endast ett fartyg.

”Det är bra för våra investerare”, noterade han mer än en gång.

Tallink konstaterar också att bunkerpriserna gått ned. Under förra året och under vintern har de ätit upp stora delar av rederiernas vinster. Men bränsletilläggen finns kvar – och höstens biljettpriser vittnar om en högst begränsad vilja att anpassa sig nedåt nu när resenärerna verkar acceptera den nya nivån.

Tallink har tacksamt följt Viking Lines ”Glorypriser”. Min egen Helsingforsresa i våras som jag bokade till normalpris i vintras gick inte att boka om till någon ny avgång resten av året utan en fördubbling av priset.

En titt bakåt i internetarkiven visar att ett normalpris på Åbo- och Helsingforslinjerna förefaller ha fördubblats eller mer än så sedan före pandemin. Man kan absolut argumentera för att en personbiljett till Stockholm för 16–18 euro inte är orimlig. Men med bil – och eventuell hytt – springer det iväg i en historisk jämförelse.

Eckerölinjen, nu helt ensam på den snabba förbindelsen till Sverige, framstår som mest återhållsamma och har höjt priset på en personbiljett med 21 procent sedan förra sommaren – och till hösten med 25 procent. Före pandemin kostade det en svensk motsvarande en kopp kaffe (30 SEK) att få gå ombord.

Affärsmodellen att i första hand få ombord resenärerna och ta in majoriteten av intäkterna i restaurang och taxfree är uppenbart under omprövning hos rederierna. Kanske har också debatten om skatteundantagets varande gett det en extra skjuts. Det är en fråga man helst vill kväva – och allra minst vill de se en åländsk valrörelse med den i fokus.

Men framförallt finns det ett ökat krav på lönsamhet från aktieägarna. Både Viking Line och Tallink har bett sina ägare om stora pengar genom nyemissioner som de nu vill ha tillbaka. I Viking Lines fall 50 miljoner euro. 6,9 miljoner återkom som dividend i våras och utsikterna ser goda ut för ett högre belopp nästa år.

Dessutom driver goda resultat upp aktiekursen. Redan i dag är insatsen i nyemissionen värd det dubbla. Det kan bli lockande att sälja andelar om nästa rapport driver upp kursen ytterligare.

Inget talar därför för att det relativa priset för att ta sig till och från Åland justeras tillbaka. Rederiernas intresse för att börja konkurrera med sig själva med återställda färjerutter försvinner i frågor om framtida miljövänligt tonnage, det allmänna världsläget och bunkerpriser.

En del sätter sitt hopp till Finnlines. Priserna ser just nu konkurrenskraftiga ut. Åländska investerare har enligt tillförlitliga källor uppvaktat Gotlandsbolaget om att öppna Kapellskärslinjen.

Alternativen kan öka till nästa sommar, men den nya prisnivån lär bestå. Den har accepterats av resenärerna.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp