DELA
Foto: Stefan Öhberg
Språkbad är ett sätt att lära sig ett nytt språk. På den här arkivbilden är det helt finskspråkiga gymnasister som förkovrar sig i svenska under ett veckolångt läger. Längst fram syns deltagarna Eveliina Heikkala, Linne Ihala och Aurora Idänpään-Heikkilä, som för första gången besökte Åland.

Bli smart och rik – lär dig flera språk

Människor som talar mer än ett språk är bättre på att lösa problem, mer kreativa och mer empatiska. Dessutom har flerspråkiga lättare att få både jobb och högre lön.

Även på det enspråkigt svenska Åland har du allt att vinna på att lära dig flera språk.

I helgen firades den Europeiska språkdagen, en för många kanske något okänd högtidsdag, men som faktiskt har firats varje år sedan den 26 september 2001.

I år var temat specifikt ”Språk för fred”, men det övergripande målet för dagen är alltid att uppmuntra 700 miljoner européer i EU till flerspråkighet. EU vill att varje medborgare ska behärska ytterligare två språk, förutom sitt modersmål. Språk ska man lära sig oavsett ålder, både i och utanför skolan.

”Inom Europarådet är man övertygad om att språklig mångfald är en viktig del i vår kontinents rika kulturarv och ett redskap för att uppnå större interkulturell förståelse”, skriver EU:s språkcentrum.

Det talas omkring 225 inhemska språk i Europa, och därtill kommer alla ”invandrarspråk” som uppskattas vara runt 300, berättar professor Reetta Toivanen vid Helsingfors universitet, som intervjuats av Svenska Yle med anledning av att språkveckan firats i det uppskattade centrumbiblioteket Ode i Helsingfors.

Men trots hundratals språk att lära sig av varandra, och ambitiösa mål på EU-nivå, så verkar man i många länder i stället vända sig mer inåt. Det i sig är inte oväntat, när partier långt till höger och med konservativ och nationalistisk agenda vinner val på löpande band. Senast i raden är Österrike, där Frihetspartiet FPÖ i söndags blev största partiet i det österrikiska parlamentet med 29,2 procent av rösterna.

Toivanen ser risker för språkklimatet i Europa.

– Det betyder att människor som talar minoritetsspråk kanske inte vågar använda sitt språk offentligt, till exempel här i biblioteket eller i metron, säger hon till Svenska Yle.

En bred språkkunskap är såklart inte bara positivt för nationella samarbeten, hela länder eller samhället i stort, det är en stor tillgång för varje enskild individ. Tidigare fanns det oro för så kallad halvspråkighet, alltså att den som lärde sig flera språk parallellt riskerade att lära sig flera språk halvbra i stället för ett ordentligt. I dag har forskningen kommit längre och visar att man visst kan lära sig flera språk samtidigt till en god nivå. Däremot använder flerspråkiga ofta olika språk till olika saker och i olika sammanhang, vilket kan ge olika språklig kompetens.

Att lära sig ett språk aktiverar överlag hjärnan på ett positivt sätt. På Uppsala universitets hemsida förklarar man att ”precis som alla andra aktiviteter som gör att hjärnan får träna så gör mer språkträning hjärnan ”starkare” och smidigare”.

– Forskningen har visat att barn som växer upp som flerspråkiga är mer kreativa, får lättare att ta till sig nya språk och har en större metaspråklig medvetenhet, säger Leena Huss, språkvetare och forskningsledare för minoritetsstudier på Hugo Valentin-centrum vid universitet.

Metaspråklig medvetenhet innebär att man inte bara använder språket utan även kan reflektera och märka skillnader samt likheter med andra språk. Det här gör att man har lättare att lära sig ännu fler språk, men kan även spilla över och göra det lättare att lära sig i andra ämnen.

Det finns också forskning som pekar på att människor som talar ett eller flera främmande språk är bättre på att lösa problem, är mer kreativa och empatiska samt mer villiga att acceptera andra personers åsikter och bättre på mellanmänskliga relationer.

Men även för dig som varken bryr dig om kunskap eller relationer så finns en orsak att lära sig flera språk. Du har nämligen allt att vinna på det också rent ekonomiskt. På en allt mer internationell arbetsmarknad, och inte minst möjligheten att jobba på distans för många arbetsplatser, ökar konkurrensen om varje jobbtillfälle och att tala ett andra eller till och med ett tredje språk kan få dig att sticka ut ur mängden – men det kan även leda till att du får bättre betalt.

En studie, som lyfts av Europeiska arbetsmyndigheten, visade att ett andra språk kan innebära mellan 11 och 35 procents högre lön. Allt beroende på vilket språk och vilket land.

Det finns alltså gott om orsaker att ta alla chanser att lära sig ett nytt språk. Det kan leda till att en helt ny värld öppnar sig för dig, rent kulturellt men även rent konkret i vardagen – inte minst med tanke på Ålands geografiska placering, mitt mellan två länder med helt olika majoritetsspråk.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp