DELA
Foto: Jonas Edsvik
En av tullens anställda kommer att vara tillgänglig under hösten vid Ålands Näringsliv med att hjälpa företagen rätt i de nya systemen, som en form av ”skattegränslots”.

Blir skattegränsen en valfråga?

Obunden samling verkar göra slopandet av skattegränsen till sin valfråga. Som valstrategi är det smart.Men risken är att Åland får sitt eget ”brexit”.

Utspelet som Obunden samlings Marcus Måtar kom med i lagtingsdebatten är ihåligt. Tanken verkar nämligen vara att skattegränsen ska finnas kvar i hamnar och på flygfältet, som någon typ av ultralokal skattegräns, medan resten av Åland inte längre ska betraktas som tredjeland. Varför Finland eller EU skulle gå med på en sådan lösning är oklart. Varför varor som ju ändå måste åka igenom den här tilltänkta skattefria zonen (Västra hamnen, till exempel) skulle få fri lejd är ännu mera oklart.

Sannolikt behöver Obunden samling, om man väljer att göra det här till sin stora valfråga, faktiskt säga som det är: antingen har vi skattegränsen eller så har vi den inte. Det går såklart att försöka mildra effekterna av den, precis som Åland hade det tidigare, men någon utopisk drömlösning där vi har fördelarna av båda system utan att få några nackdelar är tyvärr ett politiskt utspel som bäst beskrivs som populism.

Om Obunden samling däremot gör skattegränsen till fokusområde, även utan utopierna, så lär partiet göra ett bra val. För skattegränsen är ett irritationsmoment som blir allt mer kännbart för ålänningarna. Åland Gallup frågade i somras ålänningarna vad de hellre vill ha: tät trafik eller att lättare kunna importera varor. En majoritet bland de drygt 400 respondenterna valde varuimporten. Drygt 60 procent ansåg att det var viktigare än taxfreen. Bara 30 procent tyckte täta färjturer var viktigare. Föga förvånande var stödet för att slopa skattegränsen störst bland företagare. Nästan åtta av tio deltids- och heltidsföretagare som deltog i gallupen vill att Åland ingår i EU:s inre marknad.

Risken med att gå till val på skattegränsen är svårigheterna med att förverkliga det vallöftet. För det första måste man samla en majoritet i lagtinget, det kräver att flera andra partier är med på tåget. För det andra ska förhandlingar om att slopa gränsen genomföras. Bara där lär löftet falla samman.

Vill det sig illa blir det en åländsk variant på brexit-kampanjen. Utträdeskampanjen pekade ut alla negativa sidor med EU, utan att ens försöka nyansera bilden och erkänna de positiva sidorna. En för hätsk kampanj mot skattegränsen riskerar att bli en problematisk kopia –  där man övervärderar fördelarna med sin föreslagna förändring, samtidigt som man rejält undervärderar nackdelarna. Det finns också en uppenbar risk för en övertro på att kunna plocka russinen ur kakan.

Den dagen som kommunikationerna försämras och fördyras är också den dagen som möjligheter att få leveranser till Åland försämras. Att göra det svårare och dyrare att resa till och från Åland gagnar inte ålänningarna i det långa loppet.

Men bara löftet att försöka slopa gränsen kan leda till ett lyckat val.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp