DELA
Foto: Jonas Edsvik

Bort från porrsidorna, Paf!

Både landskapsägda Paf och privata bolag borde ha bättre koll på nätsajterna där deras webbannonser finns.
I veckan fick Nya Åland ett mejl. Det innehöll egentligen bara en bild från en porrsida. Videoklippen på sajten gick under benämningar som ”Rysk blond rider”, ”Små styvsystrar knullas hårt”, ”Tonåring stor kuk”.

Mitt i bilden fanns det åländska spelbolagets bekanta grönröda logga på vitt botten.

Det kan väl inte stämma?

Jo, ett besök på webbsidan visar att Pafs reklam ligger ute på en internationell porrsida med tusentals videoklipp. Endast ett klick på annonsen behövs för att komma till spelbolagets webbsida.

Hur är det möjligt?

Det vet inte Paf när Nyan ringer upp och ber därför att få återkomma. Då är svaret:

– Det har skett via en stor mediabyrå som vi samarbetar med. Den byrån köper i sin tur upp tjänster från andra mediebyråer som i sin tur placerat vår annons där, säger Pafs kommunikationsdirektör Anders Sims och poängterar att Paf anser att det här absolut inte är okej och att de ska göra allt i sin makt för att det inte ska hända igen.

Det är lätt att hålla med. Internationella porrsajter är knappast kända för sin höga moral eller som jämställdhetskämpar. Där ska ett landskapsägt bolag inte fiska efter kunder. Det rimmar väldigt illa med målsättningen om att vara världens schysstaste spelbolag och landskapsregeringens deklaration om jämställdhet och kvinnosyn.

Annonsen är en Googleannons som det stora sökföretaget distribuerar. En tjänst som många åländska bolag använder. Paf är långtifrån det enda åländska bolaget som direkt eller indirekt annonserar via Google. Ett annat exempel är de tre åländska jättarna Ålandsbanken, Alandia och Ömsen vars gemensamma reklam riktad till ungdomar kommer upp på den nazistiska sajten Motgift.

Privata bolag får självfallet annonsera precis var de vill. Men vill de verkligen förekomma i de här sammanhangen?

Knappast.

I andra länder är problemet välkänt. Den svenska ledarskribenten Patrik Oksanen (helahalsingland.se 23.3.2017) uppmärksammade motsvarande problematik med en reklam från Svenska spel. Spelbolagets reklam rullades upp i samband med Youtube-klipp där ”en person följt uppmaningen från högerextrema nätprojektet Granskning Sverige att ringa på hos Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och en reporter.”

Tidningen The Times avslöjade att reklamfilmer finansierade av brittiska skattebetalare visats i samband med Ku klux klan-klipp på Youtube. De brittiska myndigheterna drog tillbaka sin annonsering. Det finns flera motsvarande exempel och Youtube, som ägs av Google, sägs ha förlorat hundratals annonsörer och miljontals euro i annonsintäkter. Företaget fick be om ursäkt och lovade en förbättring.

Det finns ytterligare ett problem som Oksanen lyfter fram. Om kontoinnehavaren är med i Youtubes partnerprogram innebär det att annonsören bidrar med intäkter till uppladdaren. Om det gäller i Pafs läge är oklart. Men om det har gått till så kan man hårdraget säga att Pafs annonspengar i förlängningen gått till porrsajter.

Exemplet med Paf visar att det är svårt att gardera sig till 100 procent.

Paf säger att det inte var ett medvetet val från deras sida. Det stämmer säkert. Att spelbolaget inte har bättre koll på i vilka sammanhang deras annonser figurerar är ändå anmärkningsvärt.

Vi lever i en tid när varumärket är det viktigaste ett företag har. Ett exempel på det såg vi när Pafs tidigare styrelseordförande Jarl Danielsson inte fick fortsatt förtroende. Motiveringen var att landskapsregeringen ville måna om Pafs varumärke.

Landskapsregeringen borde fundera på vilka samarbetspartners Paf kan ha och skriva ut det i sina ägardirektiv. Är det verkligen nödvändigt att samarbeta med en massa mellanhänder som i sin tur anlitar mellanhänder om det här riskerar att hända?

Google får ofta stämpeln av att vara den allsmäktiga digitala guden som ingen kan ställa krav på. Men också de är beroende av annonspengar. Därför kan och ska annonsörerna ställa krav.

Med tanke på hur skicklig sökjätten är på att ta reda på en massa information och filtrera den borde det inte vara stört omöjligt att skapa ett mera finslipat annonsverktyg. Men ska det hända måste både stora och små företag markera sitt missnöje.

Fotnot. Nya Åland har också ett annonssamarbete med Google.