Cool Britannia har blivit kallt
”Målet är att skapa en verkligt fientlig miljö (”hostile environment”) för illegala immigranter”, sa Storbritanniens förra premiärminister Theresa May.
Sedan Storbritannien lämnade EU har allt fler EU-medborgare som anlänt till Storbritannien fått känna av just den fientliga miljön. Under första kvartalet avvisade brittiska gränsmyndigheten 3 294 EU-medborgare, att jämföra med 493 under första kvartalet 2020, trots att flygtrafiken var 20 gånger mer intensiv då. En åttafaldig ökning.
Efter Brexit tillåts EU-medborgare resa in i Storbritannien visumfritt som turister och stanna upp till 180 dagar. Problem har uppstått när de har misslyckats med att övertyga den brittiska gränsmyndigheten att de bara tänker besöka landet och inte avser att arbeta i landet utan arbetstillstånd. De har blivit misstänkliggjorda, illa behandlade, tvingats lämna fingeravtryck och fråntagits mediciner och mobiltelefoner. Sidan Politico rapporterade nyligen om 30 tyska, grekiska, italienska, rumänska och spanska medborgare som stoppades vid gränsen och hölls kvar av brittiska myndigheter i upp till en vecka innan de kunde resa tillbaka hem.
”Det är inte bra för stämningen”, sa Maroš Šefčovič, vice ordförande i EU-kommissionen i brittisk tv nyligen, som en diplomatisk underdrift.
Tidningen The Guardian berättar om en dansk konditor som skulle hälsa på sin brittiske pojkvän i tre veckor. Första gången blev hon stoppad i Calais, där hon fick rådet att vända tillbaka frivilligt om hon ville slippa hamna i myndighetens rullor. Hon fick en stämpel i sitt pass om att hon ansökt om att komma in i landet men dragit tillbaka sin ansökan. När hon gjorde ett nytt försök via Heathrow var den stämpeln tillräcklig för att hon skulle bli inlåst i ett rum i fem timmar på flygplatsen, trots att hon hade returbiljett. Hon säger till Guardian att hon upplevde att gränsmyndigheten försökte manipulera henne att säga att hon tänkte bosätta sig illegalt i Storbritannien.
En italienare hölls kvar i Calais i sju timmar eftersom brittiska gränsvakter såg honom som en potentiell belastning på det brittiska välfärdssystemet, bland annat för att han saknade returbiljett. Han var på väg genom England till Irland för att träffa sin frus familj. Han säger till Guardian att han blev behandlad som en brottsling. ”Jag har aldrig blivit så förödmjukad i litt liv. För mig finns inte Storbritannien längre. Efter Calais så är det Nordpolen”.
Fientligheten drabbar inte bara besökare. The Guardian berättar även om en tysk IT-företagare som är fast bosatt i Storbritannien sedan flera år. Han stoppades på Heathrow trots att han kunde bevisa att han hade permanent uppehållstillstånd och hade ansökt om brittiskt pass. ”Hur är det möjligt att en gränsvakt med ett enda kryss i en ruta kan ta ifrån mig de rättigheterna?” säger han ursinnigt till tidningen.
Det kommer alltså an på de inresande att bevisa att de inte är illegala immigranter. Men incidenterna är egentligen inte överraskande. Gränsmyndigheten må stoppa enskilda inresande på godtyckliga grunder, men på ett övergripande plan så genomför de bara regeringens politik.
Theresa Mays efterträdare Boris Johnson har själv gjort sig känd för främlingsfientliga uttalanden. Till inrikesminister utsåg han Priti Patel, vars egna föräldrar var asiatiska flyktingar från Uganda på Idi Amins tid på 1970-talet. Priti Patel medger själv att de knappast skulle ha släppts in i landet i dag enligt de strikta immigrationsregler hon nu är med om att införa. Förra året gjorde hon sig berömd för en idé om att använda vågmaskiner för att driva småbåtar med flyktingar tillbaka mot den franska kusten.
Vi vet att Storbritannien nu har lämnat EU, och att en viktig orsak till Brexitsidans seger i folkomröstningen var att de lovade att de skulle ”återta kontrollen över landets gränser”. Det är det som sker nu. Knappast hade någon av de EU-medborgare som stoppats vid gränsen föreställt sig att de skulle bli inlåsta och behandlade som kriminella. Det var ju så nyligen man bara kunde gå rakt igenom.
Men medborgare i många utomeuropeiska länder – exempelvis före detta brittiska kolonier – kanske säger: ”välkomna i klubben”.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.