DELA
Foto: Jonas Edsvik
Tidningen Åland publicerade i förra veckan en lång intervju med ett ”medium” som säger sig kunna se in i framtiden.

Cyniskt och populistiskt av tidningen Åland

    Det har alltid funnits teckentydare och orakel som tjänat pengar på uttröttade och uppgivna människors behov av bekräftelse och tröst. Men det är ingen orsak till varför en seriös tidning ska låta dem komma till tals utan att ifrågasätta dem.

    ”De som tror utan förnuft går inte att övertyga med hjälp av förnuft” – ungefär så brukade James Randi (1928–2020), kanadensisk skeptiker och charlatanavslöjare, säga.

    Foto: Wikipedia
    James Randi utfäste under sin livstid en belöning på en miljon dollar till den som kunde bevisa paranormala fenomen. Han behövde aldrig betala ut några pengar.

    Han visste vad han talade om. Som ung levde han på att göra trollkonster och utbrytartrick à la Houdini. Därför kände han till hur bluffmakare gör för att veta saker som de ”omöjligen” kan veta, och hur de drar nytta av en publiks vilja att bli duperad. Han hävdade att trollkarl är ett hederligt jobb på det sättet att trollkarlar är tydliga med att ”nu tänker jag lura er”.

    Bluffmakare – däremot – utger sig för att tala sanning.

    Vilket bringar oss till tidningen Ålands stort uppslagna intervju häromveckan med ett ”medium”. I intervjun får hon en dignitet som om hon var expert på något verkligt. Men att någon som tagit steget att ”utbilda sig till medium”– var och hur i så fall framgår inte – ges plats i tidningen ungefär som om hon doktorerat i medicin vid Helsingfors universitet, det är rent försåtligt.

    Det närmaste ett ifrågasättande är när personen ombeds kommentera kritiken mot ”mediumskap”.

    ”Jag förstår att vissa tar det med en nypa salt, och det är okej. Det här är något man väljer att tro på”, säger personen. (På det svarar en skeptiker ”tack”.)

    Med risk för att låta som Husis eller DN:s pösigaste ledarskribent: en seriös tidning ska inte bidra till att grumla gränserna mellan solid, faktabaserad nyhetsjournalistik och – ja, vad nu den där intervjun var.

    Intervjun kompletteras med personens förutsägelse om år 2025. Men hon aktar sig förstås för att säga något alls som någon kan sätta dit henne för om tolv månader. Det är snarare en radda luddiga livsstilsråd i stil med ”jorda dig genom promenader i naturen och umgås med människor som du älskar”. Och att förutspå en ”något turbulent start” på 2025 lär klinga rätt ihåligt för var och en som tar del av nyhetsflödet.

    Krig? Klimatkris? Fattigdom? Vettvillingar som vinner val? ”Något turbulent” känns rätt otillräckligt.

    Vad värre är: mellan raderna finns ett obehagligt budskap om att hälsa och framgång kommer till den som är mottaglig för ”goda energier”. ”Den som känner sig i kontroll över sin egen förmåga att styra livet i önskad riktning kommer också att lyckas med det”, skriver hon.

    Nu vet ni det, alla ni som under 2024 drabbades av sjukdom, olycka eller förlust: ni borde ha haft bättre kontroll över er förmåga att styra livet i önskad riktning. Hoppas det tröstar och rustar er för kommande år.

    Att det finns en målgrupp för varjehanda medier, astrologer och liknande orakel råder det inga tvivel om. Mår du dåligt? Har du svårt att leva på din lön? Blir du illa behandlad av din partner? Medier, astrologer och likande orakel säger sig erbjuda svar. Men när svaren enbart går ut på att man ska arbeta med sin egen inställning är risken att människor skuldbelägger sig själva för problem som inte är deras fel, och som inte kan lösas hur de än anstränger sig för att komma ur sina ”negativa tankebanor”.

    Nya Åland intervjuade i höstas ett svenskt ”medium”, en man som gästade Åland för att leda en ”storseans”. Att vi skulle skriva om evenemanget överhuvudtaget var inte självklart, men vi bedömde att det hade ett nyhetsvärde eftersom ”seansen” var slutsåld. Mannen sa sig kunna tala med andar. Han riktade sig också till de lättledda: ”lita på det som du känner och ser och ifrågasätt inte så mycket”. Han fick dock medge i Nya Åland att han inte kunde se in i framtiden: ”jag önskar att jag kunde det men tyvärr”. Han blev därmed tvungen att svara nej på följdfrågan om han kunde tala om hur det skulle gå för Hammarby i deras nästa match.

    Vem som helst kan kalla sig medium och tjäna pengar på nedtyngda människors behov av uppmärksamhet och hopp. Fenomenet existerar och är som sådant inte tabu för tidningar att skriva om. Men inte på det okritiska, urskillningslösa sätt som tidningen Åland gav prov på.

    Att ta en promenad i naturen är absolut inget dåligt råd. Men för det behöver du inte göda något medium. Bara lyft blicken och se att världen är magisk nog precis som den är.