DELA
Foto: Johan Orre

Dags att ge tillbaka till öspelens ambassadörer

    De 19:e internationella öspelen i ordningen står för dörren. Det har blivit dags att återgälda idrottarna för deras snart 40-åriga ideella arbete.

    Ett OS-guld, eller ett VM-guld, i någon av de stora och folkligt förankrade idrotterna uppmärksammas ofta stort i medaljörens hemland. Hur ofta har vi inte sett feta rubriker om guldbeprydda idrottskvinnor och män som belönats med bilar, lägenheter, tomter i hemkommunen eller till och med stora summor i reda pengar?

    Om några dagar drar de 19:e öspelen i ordningen i gång på Guernsey – och som varande sportredaktör hyses det förhoppningar om ett antal åländska guldmedaljörer, några silver-dito och en handfull bronsbeprydda åländska halsar. Hur det nu än blir med den sportsliga sidan, är frågan huruvida den förväntade medaljskörden får den uppmärksamhet den förtjänar? Frågan riktas särskilt till det offentliga Åland.

    När finländska atleter, i ett OS eller ett VM, presterar utöver det förväntade, möts de vid hemkomsten av ett stolt poserande entourage ministrar, kommunala högdjur, journalister och glada supportrar. Idrottsutövarna föräras allehanda ”nycklar till hemstaden”, blomkvastar och diverse monetära gåvor – som sig bör, med tanke på ambassadörskapet och PR-insatsen de har fullbordat.

    När öspelen på Guernsey invigs lördagen den 8 juli, tågar 114 stycken ytterst dedikerade åländska idrottare och ledare in på huvudstadsarenan – Footes Lane i St Peter Port. Framför sig har atleterna åtta dagars tävlingar i riktigt hård internationell konkurrens.

    Var och en har dessa tävlande, från djupet av den egna fickan, hostat upp i runda slängar 1 000 euro för att få representera Åland och utan ersättning skänka bort ovärderlig goodwill samt marknadsföring för våra fantastiska öar – och utan privata instanser och insatser vore varje idrottares kostnad, i grova drag den dubbla. Det här är naturligtvis oacceptabelt.

    Tiden för en offentlig satsning och visad aktning för våra idrottsambassadörer torde vara inne. När, om inte senast den 15 juli, möts våra medaljörer på flygfältet av ett ministerfölje med famnarna fyllda av blommor och monetära gåvor?

    Det allra minsta man – från offentligt håll – kunde göra för att kompensera för det kostnadsfria PR-guldet idrottarna faktiskt bjuder oss alla på, vore att helsubventionera allas och envars resekostnader.

    Absolut inte, tänker somliga, det handlar ju inte om ett OS direkt. Det är förvisso sant, men öspelen är de facto ett betydligt större internationellt evenemang än många på hemmaplan inser.

    De första olympiska vinterspelen hölls 1924 i Chamonix, Frankrike. 252 tävlande fördelat på 16 nationer ställde upp i nio idrotter. 98 år senare, det vill säga 2022, hölls vinter-OS senast, då med Kina som värdland. Det tävlades i 109 grenar, fördelat över 15 discipliner. 91 nationer deltog med totalt cirka 2 900 aktiva utövare.

    Som jämförelse hölls de första öspelen år 1985 på Isle of Man, den gången med cirka 700 aktiva utövare som gjorde upp om medaljerna i sju olika idrottsgrenar. Spelen på kanalön Guernsey, som inleds om några dagar, väntas locka i storleksordningen 3 000 idrottare från 24 öar världen över. På mindre än 40 år har alltså evenemanget nått samma status som vinter-OS – stundtals har öspelen till och med vuxit förbi vinter-OS, till antalet tävlande sett åtminstone. Det är enormt stort.

    Det vore med andra ord dags för landskapsregeringen att säkerställa de åländska aktivas ekonomiska förutsättningar att delta i spelen – att visa någon form av uppskattning för den enorma mängden internationell reklam atleterna ger, och genom åren har gett, för Åland som resmål. Låt oss värna om och försäkra oss om en fortsättning på de världsunika öspelen som Åland, och åländska idrottare har förmånen att få ta del av.

    Stort lycka till samtliga aktiva idrottare på Guernsey – vi ses väl vid hemkomsten fru lantråd. Kom ihåg blommorna, hurraropen och gåvorna.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp