DELA
Foto: IFK
IFK Mariehamn har nyss bytt vd. Nu är det dags för IFK att ta steget in i framtiden.

Det är dags för IFK att ta steget in i 2020-talet

IFK Mariehamns a-lagsverksamhet har varit i behov av ett ansiktslyft de senaste säsongerna. Förhoppningsvis är 2024 året då detta sker.

Mycket har hänt i samhällsutvecklingen sedan IFK Mariehamn steg till ligan för snart 20 år sedan. Samhället har digitaliserats och moderniserats. Det är nu dags för IFK att ta steget till att bli en relevant och attraktiv klubb marknads- och affärsmässigt. Och ta steget in i 2020-talet.

Marknadsföring och synlighet på sociala medier har inte prioriterats – och bortsett från det rent sportsliga har klubben haft väldigt svårt att hänga med i svängarna. De senaste säsongernas resultat tyder på att IFK, om inget händer, kommer ha svårt att hänga med även i den sportsliga utvecklingen.

Ledorden för IFK har varit att de vill vara närmare, mera och öppnare. Samtidigt som klubben för varje säsong har tappat fotfäste i det åländska samhället. Epitetet ”Hela Ålands lag” lyckas inte fylla en läktare med 1 650 sittplatser. På en ö med 30 000 invånare där fotboll är den största sporten borde det vara möjligt att fylla läktaren varje match.

Nyligen pensionerade vd:n och klubbdirektören Peter Mattsson har vigt stora delar av sitt liv åt IFK. Han har genom ett ekonomiskt hållbart tänk och hårt jobb lyckats förvandla en byaklubb till ett proffessionell fotbollsförening.

Bara det senaste året har klubbar som FC Honka och HIFK gått i konkurs. I ett parallellt universum hade IFK mycket väl kunnat gå samma öde till mötes. Peter Mattssons arbetsinsats har med rätta hyllats men hans arbetssätt har också genererat turbulens i supporterled och bland personer som haft god insyn i klubben. Varför kan inte ett hållbart och långsiktigt tänk gå hand i hand med att samtidigt utvecklas till en mer modern fotbollsförening?

Visst, IFK har försökt. 2016 satsade klubben på att hitta nya alternativa intäkter genom att ta in en affärsutvecklare i Donny Isaksson. Då förklarade Peter Mattsson rekryteringen så här i Nya Åland:

”Vår förnyade affärsmodell bygger till stor del på att vi har modet att söka nya vägar”

Det var ett försök att ta ett nytt grepp för att vända trenden med att inte lyckas hålla ekonomin i balans. Donny Isaksson värvades in för att hitta nya intäktskällor till klubben. Enligt klubbdirektör Peter Mattsson skulle Isaksson även fokusera på att skapa evenemang som kan bidra med intäkter.

Resultatet blev en boxningsgala, dansbandskvällar och ett chipsflak. Och det som IFK:s marknadsföring till stor del handlat om de senaste säsongerna: Restaurang grönvitt.

Samtidigt talar IFK:s bokslut sitt tydliga språk: Från 2016 och framåt ligger intäkterna på ungefär samma nivåer. Det finns vissa upp- och nedgångar som kan förklaras av pengar från europaspel och det nya tv-avtalet som kom när Ruutu tog över sändningsrättigheterna för ligan.

Var det helt enkelt så att Donny Isaksson var en felrekrytering – eller har han inte fått friheten och möjligheten att visa sin fulla potential?

Under de senaste tio åren i ligan har även sponsorintäkterna legat på i princip samma nivå år efter år. Detta kan kanske förklaras med att Peter Mattsson sin vana trogen vänt sig till de lokala aktörer som brukar ställa upp i vått och torrt och varit en bidragande orsak till att IFK har kunnat hålla huvudet över ytan. Men nog måste det väl ha hänt något även på sponsormarknaden under de senaste åren?

I den roll Peter Mattsson har haft är det svårt att göra alla nöjda. Efter 58 år inom en klubb kan det vara lätt att bli hemmablind och fortsätta med samma arbetssätt som vanligt. Till hans försvar har det sättet genererat framgångar som ingen trodde var möjliga.

Nu är det dags för den nya vd:n och sportchefen Jimmy Wargh att förvalta Peter Mattssons arv och ta klubben in i en ny tid. Det är en stor uppgift och det svåraste för Wargh blir nog att skaka av sig Mattssons skugga och göra IFK till sin klubb. Redan nu kan man se indikationer på att IFK vill bli lite modernare då man anställt Elis Åberg som social media manager. Sedan Åberg började ta över IFK:s sociala medier på mer eller mindre ideell basis för några säsonger sedan har de pixlade bilderna som tidigare lagts ut på IFK:s Facebooksida sakta men säkert försvunnit.

Det har kommit dagliga uppdateringar från träningar och kanske kan Elis Åberg i sin nya roll väcka det tidigare minst sagt platta formatet IFK-tv till liv. Detta kan även leda till att en ny generation av hängivna supportrar växer fram vilket man redan nu kan se glimtar av på WHA:s ”klacksektion”. En föryngring i supporterleden borde vara välkommen, det kan konstateras efter att se vilka som är styrelsemedlemmar i Supporterföreningen grönvitt.

Årets trupp är fortfarande under uppbyggnad men den grund som Jimmy Wargh har lagt känns spännande. Det finns åländska produkter som kan få en större roll i Michael Fonsell och Leo Andersson. På det har man tagit in rutinerade ligaspelare som samtidigt inte sjunger på karriärens sista vers och som har god potential att bli nya publikfavoriter.

När truppen och årets budget är lagd är det dags för Jimmy Wargh att visa vad han vill med IFK.

Under Supporterföreningen grönvitts årsmöte berättade Wargh att han har som mål att inom två säsonger ta IFK från att ligga i botten till mitten av ligans ”budgettabell”. Frågan är hur detta ska göras?

Till att börja med måste Jimmy Wargh få in mer sponsorintäkter och hitta på något för att utveckla affärssidan.

Till exempel genom att uppdatera och utveckla utbudet av supporterprylar. Tänk om det hade synts i hela Mariehamn när IFK spelar match. Det är dags att göra något åt det och ta fram produkter som den lite mer stilmedvetna supportern kan tänka sig att bära, vilket kan generera intäkter genom försäljning och dessutom ge gratis marknadsföring. Släpp nya kollektioner inför varje säsong så supportrarna känner sig tvungna att uppdatera garderoben. Där kan man lära sig mycket av IFK Hockey, som med betydligt mycket mindre resurser tagit fram snygga och stilrena produkter.

Kanske är det genom att jobba hårdare med att integrera spelarna i det åländska samhället. Inte bara genom att erbjuda svenskakurser på Medis utan genom att låta ålänningar och supportrar få en relation till truppen. Något som potentiellt kan ge en positiv effekt på publiksnittet.

Framtiden är oviss och det är med en skräckblandad förtjusning som IFK supportrarna kan följa klubben in en nya era. En sak är säker: Är det någon gång som det är läge att göra förändringar så är det nu. Ta det bästa från det gamla och bygg vidare med nytänk så kanske Jimmy Wargh blir nästa gigant inom föreningen.