Djur som berör oss människor
Historien om den nyfikna valrossen Stena och hennes tragiska öde väcker känslor hos många.Efter en vår fylld av mörker är kanske en död valross den typ av nyheter vi mäktar med.
Under den gångna veckan har nyheter om den vilsna valrossen Stena fyllt finländska medier. På sociala medier har djuret väckt mycket reaktioner och finländare i alla åldrar har samlats kring nyhetsuppdateringarna om den vilsna valrossen som dök upp först i Fredrikshamn och sedan i Kotka.
Valrossens mediala miniserie följde en dramaturgisk kurva som har skapat intresse: Från en spännande och udda nyhet, via humor, till en sorglig historia om skador och dåligt mående och till sist död.
Hela känslospektrat hos nyhetskonsumenten får plats i berättelsen om Stenas sista tid i livet.
Förutom själva engagemanget som väckts i kommentarsfält har forum och sociala medier översvallats med valrossrelaterade humoristiska bilder, ”mem”, och ordlekar.
Svenska Yle myntar ordet ”valrosseskapism” i en intervju med medieforskaren Tiina Räisä. Enligt henne var tajmingen perfekt för att valrossen skulle få så stor uppmärksamhet.
– Jag har svårt att tänka mig att det skulle rapporteras om det här under andra tidpunkter på året, säger hon till Svenska Yle.
Och mönstret känns onekligen igen. I augusti 2019 blev den åländska vita wallabyn Willy Wonka en världskändis efter att ha rymt.
Vid årets slut var han med på topplistan över mest lästa artiklar på Nya Ålands hemsida, överlägsen USA:s tidigare president Bill Clinton som varit på åländsk blixtvisit samma sommar.
I en tid av nyhetstorka för många redaktioner är valrossen Stena ett välkommet knäck. Samtidigt kan det inte vara hela förklaringen till att djuret dominerar nyhetsrapporteringen på det sätt hon gjort.
Enligt Tiina Räisä innehåller berättelsen om valrossen två komponenter som tillsammans skapar ett enormt, om än kortlivat, intresse: 1) Ett exotiskt djur på irrfärd och 2) mitt i sömnigaste semesterdagar har visat sig vara framgångsreceptet för att väcka våra känslor.
Valrossens äventyr och sorgliga sista tid i livet är annorlunda, men också precis vad vi som nyhetskonsumenter mäktar med under lediga sommardagar. Vi orkar följa nyheter, men inte engagera oss i hur tunga ämnen som helst.
Det kan, som Svenska Yles nyord föreslår, handla om just en form av eskapism. En skyddsmekanism mot det mörkaste och svåraste under vår tid av vila och återhämtning.
Stenas berättelse började som något udda och roligt, men slutade i tragedi och död. Det är kanske inte så konstigt att vi klarade av att hänga med i den korta följetongen av upptåg och olyckor längs vägen – vi fick en perfekt hisspitch som sålde in en rolig och lättsam nyhet och kunde inte förutse hur det skulle sluta.
Hela året har präglats av tunga och dystra nyheter. Storpolitiken har efter att Ryssland inledde kriget i Ukraina helt dominerat samhällsdebatten, vid sidan av pandemi och klimatkris.
Det är tungt, och alla människor behöver ibland en paus. I semestertider är en utsvulten och avliden valross kanske fullt tillräckligt.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.