En gemensam stark röst vinner över många små
När irritationen över hot om förbud mot strömmingsfiske och laxtrolling blir stor – eller om man brinner för ejdern och tycker att en del av örnbeståndet borde skjutas bort – kan det vara lätt att bli EU-skeptiker. Då är det dags att ta ett steg tillbaka och titta på fördelarna.
För ett par veckor sedan höll EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen (bilden) sitt årliga stora linjetal till unionen. Det var hennes sista för den här mandatperioden. I juni nästa år hålls det val till EU-parlamentet.
Här passar det med en parentes: I det valet består Åland kanske, eller kanske inte, av en egen valkrets som får välja en egen parlamentariker, men det beslutet fattas av statsrådet och i förlängningen Finlands riksdag, inte av EU. Det är viktigt att komma ihåg. Parentes slut.
EU-val är inte de val som engagerat finländarna mest. Långt ifrån. I det förra valet röstade 42 procent av de röstberättigade, betydligt lägre än i många andra val. Men intresset att delta har sakta ökat under de 25 år Finland varit medlem. Det är bra, för det är inte obetydliga saker som EU uträttat. Och under den här mandatperioden har fördelarna varit stora, många och tydliga.
Vi kan börja med att titta på den omfattande – och stränga – lagstiftningen som EU drivit igenom gällande cybersäkerhet. I dag driver EU rättsprocesser mot giganter i den digitala världen för att skydda vanliga EU-medborgares personliga integritet. Föreställ dig att Finland ensamt skulle stifta stränga lagar om cybersäkerhet, Finland skulle antagligen få stå utan många digitala tjänster i så fall, eftersom den finländska marknaden är så liten. Men EU är tillräckligt stort för att kunna ställa krav på de stora tech-bolagen.
Ett annat exempel är den gröna given och omställningsarbetet. Utsläppshandeln har gjort att exempelvis industri och energisektorn sänkt sina utsläpp av koldioxid på ett anmärkningsvärt sätt. Åtminstone om man jämför med många andra sektorer, exempelvis transportsektorn. Varför? För att EU infört systemet med utsläppshandel som gör det dyrt för industrin att slentrianmässigt släppa ut koldioxid i atmosfären. Det är svårt att tro att industrin lyckats med samma minskning utan EU:s krav.
Under covid-19-pandemin kunde EU också visa upp sin styrka. Genom att gå ihop och centralt köpa vaccin kunde EU snabbt och effektivt se till att medborgarna fick tillgång till vaccin.
Ytterligare ett exempel på fördelen med en stor union som kan prata med en röst: När Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 reagerade EU-länderna med bestörtning – och gemensam handlingskraft. EU är primärt ingen säkerhetspolitisk organisation, men tack vare EU kunde Europa svara Ryssland med enhälliga sanktioner och fördömanden. EU kunde också för första gången ta i bruk massflyktingdirektivet som gav ukrainska flyktingar en lättare väg för att få tillfälligt skydd i EU-länderna.
Ofta höjs röster om att EU är för dyrt för Finland. Färska uppgifter från Finansministeriet visar att kostnaden för Finland per invånare förra året låg på 144 euro. I jämförelse med året innan har kostnaden sjunkit med 31 euro. Den främsta orsaken är att Finland fått mer inkomster från EU. Totalt fick Finland 1,8 miljarder euro i inkomster 2022. En stor del gick till stöden till jordbruket, men stora summor går även till forskning och innovation, regional utveckling och digital utveckling. I fjol fick Finland även 501 miljoner från EU:s återhämtningsinstrument. En del av den summan finansierar som bekant de åländska utredningarna om storskalig havsbaserad vindkraft.
Nej, EU är inte perfekt. Det är lätt att fastna i ilska över fiskekvoter, nya förordningar eller begränsningar i vilka fåglar som får jagas. Men på det stora hela får vi vara nöjda att EU finns, fungerar och utvecklas. Finland är ett litet land – och Åland mikroskopiskt i sammanhanget – att höra till en stor union ger både trygghet, utveckling och säkerhet. Det gäller att föreställa sig en värld utan EU för att få syn på fördelarna.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.