DELA
Foto: Wikipedia Commmons
Den unga poeten Amanda Gorman tog världen med storm när hon framförde sin dikt ”The hill we climb” under president Joe Bidens installation i förra veckan.

En hand att hålla i

    Donald Trump slickar sina sår i Florida. Det betyder inte att världen kan glömma honom. Tvärtom. Det finns många som lärt sig av hans metoder – även lokalt.

    30 573 lögner under fyra år. Varav nästan hälften under hans sista år som president. The Washington Post har räknat ex-presidenten Donald Trumps vilseledande eller falska påstående under hans tid som president. Slår man ut det per dag blir det 20 lögner per dag. Ett deprimerande rekord.

    Donald Trumps tid som president är förbi, för stunden i alla fall. Men det betyder inte att ljugandet försvinner.

    Det finns många mindre trumpar som lärt sig arbetsmetoden: blanda små lögner med stora, prata bara på, högt, låt allt rinna av, ta inget ansvar, mobba och förlöjliga medmänniskor.

    Om något mer besvärligt uppdagas – för in samtalet på kärnfrågor så att det besvärliga får mindre plats i medieflödet. Det sista har klarlagts genom en vetenskaplig studie.

    Michael Jetter, forskare vid University of Western Australia, har analyserat Donald Trumps twittrande och mediebevakningen av frågor kopplade till Trump. Som case valdes den så kallade Rysslandsutredningen, alltså utredningen av kopplingarna mellan Trumps kampanj 2016 och ryska försök att påverka valresultatet. Analysen visar att när medier skrev om Rysslandsutredningen, twittrade Trump ovanligt mycket om jobb, Kina och invandring – tre av hans kärnfrågor. Twittrandet om kärnfrågorna flyttade mediefokuset från Rysslandsutredningen.

    Det här testades mot en rad mer neutrala ämnen i hans twitterflöde. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications och uppmärksammades i november i fjol.

    Även om Donald Trump för stunden slickar sina sår i Florida ska han knappast räknas ut.

    Framför allt får ingen tro att det trumpska beteendet nu är historia. Det är det inte. Det kommer växa och frodas, för det enda som krävs är makthungriga och giriga människor som vill härska genom att söndra. Och sådana finns det ju, både ute i den stora vida världen, i Norden, i Finland och lokalt på Åland. Trumpskt beteende är något som världen måste lära sig hantera.

    För den som tycker att det här är att måla världen i svart ska här få en hand att hålla i. Det finns sätt att motverka det trumpska beteendet.

    Den unga poeten Amanda Gorman tog världen med storm när hon framförde sin dikt ”The hill we climb” under president Joe Bidens installation i förra veckan.

    Sällan har väl en ung, svart kvinna så snabbt golvat världen med sina ord, sitt tonfall, sitt tempo, sina allitterationer. Magiskt vackert.

    Men det var inte bara vackra ord. Amanda Gorman levererade också ett budskap. Ett budskap om att demokrati är något som skapas och återskapas – hela tiden. Demokrati är inte något som statiskt bara existerar, utan det är något som kräver underhåll, insatser, arbete.

    ”Demokratin kan fördröjas, men den kan aldrig besegras för gott.”

    I finalen påminner hon även om vems uppgift det är.

    ”Det finns alltid ljus, om vi är modiga nog att se det. Om vi är modiga nog att vara det.”

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp