En normal vardag vid horisonten
För första gången sedan coronapandemin briserade i mars har vi ett slutdatum för restriktionerna i sikte.
Men det nya normala sträcker sig bortom evenemangsrestriktioner och restaurangtider.
Från och med idag får restauranger hysa 75 procent av sin gästkapacitet i sina lokaler och ha öppet till klockan 02 på natten. Från och med augusti tillåts evenemang för över 500 människor både inomhus och utomhus. Den första oktober hoppas den finländska regeringen kunna häva alla restriktioner. Då kommer det ha gått cirka sju månader sedan coronapandemin stängde stora delar av vårt land. Men normaliteten kommer antagligen dröja längre än så.
Den 18 mars, en onsdag, införde Finland undantagsförhållanden som innebar distansundervisning för skolbarn, stängning av teatrar, museer och bibliotek, isolering av äldre och att högst tio personer fick vara i samma rum. Rubriken dagen före i Nya Åland lydde ”Undantagslag försätter hela Åland på sparlåga”.
Det var då tänkt att beredskapslagen och det undantagstillstånd som följer av lagen, skulle råda fram till den 13 april. Men de förnyades och förlängdes fram tills den 16 juni.
De senaste veckorna har restriktionerna luckrats upp.
”Epidemin fortsätter mattas av och den nedåtgående trenden har kunnat iakttas under en längre tid”, sade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) under torsdagens presskonferens som orsak till att man lättar på reglerna.
I mars, när de första restriktionerna infördes, var det få som anade proportionerna av pandemin som väntade. Både på individ och samhällsnivå. Hur en hel värld i princip skulle stanna.
Pandemin härjar fortsättningsvis på, men epicentret har flyttat från Europa till andra delar av världen, främst Amerika.
Även om Finland, i en global kontext, hittills kommit ”lindrigt” undan och nu börjar återerövra delar av det normala livet är tre månader av förändrad vardag en lång tid. Såpass lång att vissa beteenden och förhållningssätt redan börjat rota sig. Vissa av dessa är bra, såsom ökad handhygien. Andra är sämre, såsom en misstänksam inställning mot andra människor.
Det är nu vårt arbete att dels se till att vi inte triggar en ny epidemivåg, dels att vi börjar återgå till en positiv, hälsosam vardag.
Vi har ännu inte lämnat coronan bakom oss. Såsom Finlands regering påminner oss om på sin hemsida:
”Om situationen på grund av en ny upptrappning av epidemin eller av någon annan orsak nödvändigtvis kräver det och om de strikta förutsättningarna uppfylls, är det möjligt att på nytt ta i bruk befogenheter enligt beredskapslagen.”
Vi kan alltså hypotetiskt snart åter finna oss i en situation där livet som vi känner stänger ner. Förhoppningsvis är vi i så fall mer förberedda och har större förståelse för vad nedstängning och isolering innebär.
Efter tre månader av undantagstillstånd kan det kännas som att restriktionerna nu försvinner i snabb takt. Förändring är alltid utmanande och även förändringar mot det bättre kan vara omtumlande. Vi måste nu hitta tillbaka till det normala, med oron och viruset fortsättningsvis i hasorna. För många kan det individuella ansvaret kännas tyngre än det som påförs från regeringen. Med frihet kommer ansvar. I detta fall ett ansvar för inte bara vår hälsa, utan även för de runtom oss.
Förhoppningsvis kan vi den första oktober se tillbaka på ett omvälvande år, men samtidigt blicka framåt mot ljusare, virusfria tider. För många har de tre senaste månaderna både inneburit rädsla och ofrivillig isolering, men för många också en paus i den hektiska vardagen. Låt oss plocka guldkornen ur kaoset och göra vårt bästa för att skapa en ny vardag, som kanske till och med är mer bättre än den som existerade före pandemin.