DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ett höghus som hotar Rökka lär knappast bli verklighet

Ett femtonvåningshus vid Rökerirondellen? Det känns som att fingertoppskänslan saknas i den visionen.

Förra veckan kallades det till informationstillfälle för att presentera en idé om ett höghus vid Rökerirondellen. Ålands radio var först med att rapportera om planerna och i en intervju med Nya Åland säger stadsarkitekt Dominicus Björkstam att det finns efterfrågan från byggentreprenörer att bygga ”tornhus som är exceptionellt högt”. Tomten ifråga har varit på marknaden sedan början av 2000-talet men ingen har velat arrendera plätten som ligger mellan rondellen och Rökkakiosken.

Därför har Björkstam skissat på ett 15 våningar högt hus som man sonderade grannterrängen med förra veckan. Nyheten spred sig snabbt och responsen från ålänningarna verkar inte vara allt för … positiv.

Först och främst måste man säga att det är bra att det tänks både högt och lågt gällande stadsplaneringen. Det behövs nya idéer som till en början kan verka obekväma eller annorlunda. Ålänningar anklagas ibland för att vara bakåtsträvande och konservativa, speciellt när det kommer till hur Mariehamn ska utvecklas byggnadsmässigt.

Men den aktuella visionen väcker frågetecken. Ett så högt hus känns främmande, och bör kanske så förbli, i den åländska stadsbilden. Även om det skulle vara fin utsikt från de högre våningarna kommer man inte ifrån att huset skulle stå väldigt nära en vältrafikerad rondell – är det en plätt som överhuvudtaget lämpar sig för boende? Sedan är det förstås frågan om hur det ändrar det befintliga kvarteret. Grannar i området oroar sig för både skugga och ökad trafik till tomten.

Men främst, kanske främst, är planerna svårförverkligade på grund av hotet det utgör mot Rökkakiosken.

”Man måste vara mycket försiktig med att flytta en sån institution”, säger Dominicus Björkstam till radion.

Lycka till med det, Björkstam.

Ägaren Göran Nyman vill inte flytta och trogna besökare hos den kultförklarade kiosken lär se till att det så förblir.

”Kunderna sa till mig i natt att här ska det inte byggas några tornhus”, säger Nyman till tidningen Åland.

För en utomstående kan det verka som att Mariehamn dräller av heliga kor som står i vägen för utveckling och förnyelse. Här kan nämnas i närtid paviljongen på Lilla holmen, där stadsmiljösektorn illa kvickt fick ge upp sina planer på att ersätta paviljongen med en påfågelmönstrad gummiasfaltsmatta efter ett folkligt ramaskri.

Den med lite bättre minne kan också erinra sig den hätska debatten kring Pommerndockan, som av kritikerna kallades för en ”sarkofag”. Pommerndockan blev dock av, och få är väl högljutt missnöjda med den i dag.

Dessa två exempel visar dels på hur vissa platser är så symboliskt viktiga att folk kategoriskt sätter sig mot all slags förändring, dels på hur varsamt och respektfullt man bör hantera förslag till förändring som involverar dem.

Rökka har, trots ägarbyten, stått på sin plats i Rökerirondellen sedan 1961 då Runar Österlund startade upp verksamheten. Där har de flesta ålänningar någon gång (eller väldigt många gånger) köpt korv med bröd och liten mjölk. Det är också en populär turistattraktion.

”Oavsett ägarbyten eller eventuella renoveringar är (det) min generations viktigaste kulturminnesmärke”, skrev Fred Forsell i en krönika 2009.

För snart tio år sedan skrev undertecknad en ledare om kioskens betydelse efter ett inbrott. Folk var, helt oskojat, rasande. ”Man rånar inte Rökka”.

Jag skulle drista mig till att säga att man inte heller flyttar Rökka.

Planerna på ett tornhus kan kanske förverkligas utan en flytt av den kännspaka lilla byggnaden vid rondellen. Men frågan är om inte området ändå förlorar sin charm. Att sitta och äta korv i byggdamm eller i skuggan av en mindre skyskrapa låter inte så lockande.

Men låt för all del idéerna fortsätta flöda. Kanske höghuset kan bli verklighet någon annanstans?

Rökkakiosken har funnits vid rondellen i över 60 år. Såklart kommer den inte alltid att stå där. Staden kommer fortsätta att förändras runt den, men den lilla lådan med de ångade korvbröden ser just nu ut att bli för höghusplanerna vad påfågelmattan blev för paviljongen – startskott för ett folkligt engagemang av bevarande. Den kraften går inte att räkna bort.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp