Ett liv utan daglig tidning?
Det kommer inte oväntat, men likväl ovälkommet, lagförslaget om att posten i fortsättningen inte behöver delas ut dagligen. Lagen har inget med dagstidningar att göra, säger man till dem som oroar sig. Men där har man fel.
Den som får ett vykort från semestrande kompisar på Gran Canaria kanske inte bryr sig om ifall kortet dimper ner en dag förr eller senare. Men för den som vill läsa sin dagliga tidning i pappersformat är det en jätteskillnad. Våra lokaltidningar är färskvara, inte något man läser en eller två dagar senare.
Men posten fortsätter ju att dela ut tidningarna varje dag, får vi veta. Jodå, men till vilket pris? Tror någon av dem som stöder lagen att posten framöver kör ut våra lokaltidningar till samma pris som i dag om det ska göras på dagar som av ekonomiska skäl har befriats från att dela ut post?
Det har under årens lopp betalats ut presstöd för att trygga en mångfald i medievärlden. Det har ansetts viktigt att det finns tidningar, dagliga tidningar som berättar vad som händer i samhället och som berättar det ur olika vinklar. Att vi får samhället belyst från olika håll.
Det är inte mindre viktigt nu, när digitaliseringen har lett till att all världens konstigheter frodas på nätet. Det behövs seriösa medier, det behövs tidningar som läsaren kan lita på. Ok, alla gör det ändå inte, men man vågar utgå ifrån att det man läser inte är påhittat.
Och vad har det med postens utdelningsdagar att göra?
Om tidningarna framöver ska betala dubbelt mer än i dag för själva utdelningen, då måste prenumerationspriset höjas. Vilket kanske leder till att en och annan inte anser sig ha råd med en daglig tidning. ”Man kan läsa på plattan.” Några. Inte alla vill ha det så.
Det blir sämre för tidningarna. Informa-tionen i samhället blir sämre. Politikerna (obs!) når inte ut med sitt budskap lika bra som tidigare.
Så vad borde man göra? Man borde betala distributionsstöd om ändringen av postlagen går igenom. Vi får veta att det har diskuterats men att det inte är aktuellt, för det skulle påverka marknaden. På vilket sätt? Tidningar bortifrån får åka snålskjuts, eller hur tänker man?
Blir det problem så kan det införas ett stöd, lovas det. Jaha.
För ett år sen kom en statligt tillsatt kommitté med ett förslag att medier, som erbjuder nyhets- och aktualitetsinnehåll ska stödas med permanenta stödformer. Syftet med stöden är att främja en tillförlitlig, mångsidig, pluralistisk och samhälleligt betydelsefull informationsförmedling (citat direkt ur förslaget). Detta efter att det gamla presstödet i tiden bakades in i partistödet – och försvann.
På rikssidan har man sent omsider insett att demokratin kräver en fri och sund press.
Vill vi ha en fri och sund press här på Åland? Vill vi att folk ska få någorlunda saklig information om vad som är på gång i samhället? Eller vill vi att allt fler tror att vaccin innehåller mikrochips för att övervaka oss, att, enligt Qanon, Trump leder kampen mot pedofiler och barnamördare inom det demokratiska partiet, att vetenskapliga rön är bluff? Vill våra makthavare ha det så? Möjligen med mer lokala exempel?
Det kan vara värt för samhället att offra en slant på att hålla den seriösa pressen under armarna istället för att göra tvärtom.
Det kan löna sig i längden också för politiker.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.