DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ett skitlass till skilsmässa

Vårdnadstvisten om skärgårdslinjerna verkar löst. Men ingen vet hur dyr skilsmässan med Nordic Jetline kan bli. Eller vad ex-partnern Ansgar krävt i hemgift för att komma tillbaka.

Nordic Jetline ingår i Eurowork Group och har byggts upp av Viking Lines tidigare personalchef HansHasse” Jonasson som tills häromåret också försett Viking XPRS med personal över finska viken.

Bolagsstrukturen i Eurowork-gruppen ser ut att ha skiftat holdingbolag, men beskrevs i Nya Åland 2018 då landskapsregeringens upphandling ratat en förlängning med Nordic Jetline Estland på grund av stora skulder till landskapet.

Koncernen vann istället det nya avtalet med ett annat dotterbolag, Nordic Jetline Finland, som i år var tillbaka i en liknande situation som det estniska bolaget 2018. Nu kastade man helt in handduken, eller åtminstone har det beskrivits så från landskapsregeringens sida, som sade upp samtliga avtal. Fastställt är att Ansgars storägare Finferries sagt upp chartern av Mergus och därmed kunde man åtminstone inte fortsätta på tvärgående linjen.

Hans Jonasson har tidigare uttalat sig i Nya Åland om trafiken, men trots fungerande telefonnummer och mailadresser har han uppenbarligen inte varit intresserad av att ge sin syn på händelserna.

Tillsammans med Oskar Berndtsson, som nu säger att han aldrig haft något slutligt inflytande i bolaget, har Johansson på olika sätt formellt representerat bolaget i registren. Bland annat bildades en egen fackförening som skrev kollektivavtal med sig själv för att runda de vanliga sjöfartsfacken. Efter strejkhot föll de dock till föga, och i samband med det ska alla anställda finnas under Nordic Jetline.

Det är här som landskapets strategi i frågan blir…intressant.

Alla svar som getts tyder på att fokus i första hand har varit att undvika avbrott i trafiken under juli. Den slutliga kostnaden och personaldetaljer är en senare härva som troligtvis börjar nystas i nu. Att ge en annan aktör på marknaden uppdraget att överta alla löneutbetalningar, utan att Nordic Jetline formellt förklarats vara på obestånd, får betraktas som en oortodox lösning. Landskapets jurister, tillsammans med ministrarna Gunell och Perämaa och infrachefen Fredrik Pettersson, lusläste måhända avtalet över förra helgen och kom fram till att det finns garantipengar som kan användas för just det.

Skulderna som Nordic Jetline och EW Finland har till landskapet har man mindre hopp om.

Det enda alternativet verkar ha varit Ansgar, dels ett rederi med åländsk förankring – men också enligt Pettersson ett företag som skulle klara av den likvida utmaningen på hundratusentals euro att ligga ute med löneutbetalningar för 87 personer. Ansgars likviditet är som bekant extremt god efter att Mats Perämaa och Camilla Gunell bestämde sig för förlikning istället för ytterligare rättsrundor kring elhybriden och betalade ut 11,9 miljoner i april.

Kanske såg de också vad som skulle kunna ske runt hörnet med Nordic Jetline och krattade för denna lösning.

Hur Ansgar hade ställt sig till frågan om man ännu varit i domstol med landskapet blir antagligen obesvarad.

Nu sitter Ansgar i en osedvanligt god förhandlingssits med landskapet, dels som räddningen för skärgårdstrafiken i sommar, dels genom att i praktiken ha räddat kompetens och jobb kvar. Styrelseordförande Håkan Fagerström, tillika vd i Finferries, sa från semesterfirandet förra veckan att han skulle börja reda i det denna vecka. Vi kommer alltså alla återkomma till slutnotan.

Vd Tomas Lindqvist har varit försiktig i sina uttalanden och med rätta pekat på att man gjort stora ansträngningar och tagit uppdraget på stort allvar samtidigt som alla förpliktelser egentligen ligger hos Nordic Jetline eller landskapet. Rederiet uppges ha varit nära avveckling, men har ”fått ett helt skitlass i famnen” och är åtminstone för det närmaste halvåret Ålandstrafikens viktigaste aktör.

Kvar står ett antal NJL-anställda i kläm som tacksamt fick lön i går, men i övrigt har en oviss framtid då de befann sig på fel båt förra måndagen och inte följt med över till Ansgar. Några ställer sig frågande till att landskapsregeringens deal med Ansgar inte omfattade alla.

De är inte formellt uppsagda, så någon a-kassa kan inte formellt träda in. Och om andra lönegarantier ska träda in krävs en konkurs. Hans Jonassons besked till landskapsregeringen var att så skulle ske.

En fråga är om han behöver verkställa det, så länge andra verkar betala hans räkningar.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp