
Ett välregisserat skådespel
Medborgarinitiativet samlade 50 000 namnunderskrifter och riksdagen röstade ja med stor majoritet.Men omvändelseförsök ska inte förbjudas i Finland. I regeringen saknas nämligen enighet.Ska riksdagen få regeringen att agera så måste den avsätta Petteri Orpo (Saml).Och så viktig verkar inte frågan vara.
Omvändelseförsök, eller omvändelseterapi som det ibland kallas, går ut på att få en person att ändra sin sexuella läggning eller könsidentitet. Det handlar kort och gott om att få bort det som är ”fel” och återinviga den utsatta i det heteronormativa. För att uppnå detta mål har en rad olika metoder använts i så gott som hela världen: allt från elchocker till misshandel.
Mer vanligt förekommande här är förstås mindre extrema metoder, som terapeutiska samtal, medicinering eller bön.
Hela konceptet bygger på den felaktiga premissen att det finns rätt och fel när det kommer till könstillhörighet eller sexuell läggning. Lika felaktig är premissen att det på något sätt är ett aktivt val och att det kan och ska korrigeras. Det är alltså inte konstigt att Victor Madrigal-Borloz, en expert på området knuten till FN, jämför vissa former av omvändelseförsök med tortyr. FN har uppmanat samtliga länder i världen att förbjuda den här praktiken. Även Europaparlamentet har uppmanat medlemsländerna att förbjuda sådana här försök.
Det finns dessutom inga vetenskapliga belägg för att omvändelseförsök faktiskt fungerar. Däremot finns det gott om belägg för att det skadar många av de individer som utsätts. Ungdomar är extra sårbara. I stor utsträckning drabbar det här dem. Det finns en koppling mellan unga som utsätts för omvändelseförsök och depression, självmordsförsök och posttraumatiskt stressyndrom. Det ska sägas att ytterst få självmant söker upp den här formen av ”terapi”. I många fall handlar det om yttre påtryckningar som leder till att människor utsätts för omvändelseförsök.
Det ska för tydlighetens skull också sägas att lagstiftning om sådana här frågor inte är så enkelt som det kan verka. Hur ska gränsdragningarna göras? Det finns också ett visst skydd i lagen, om terapierna innehåller sådant som redan är kriminaliserat – till exempel misshandel.
Även om det inte är enkelt så skulle ett försök att lagstifta om saken vara en riktigt bra sak i världens lyckligaste land. Medborgarinitiativet nådde sitt mål på 50 000 namnunderskrifter på sex veckor och riksdagen gav sitt tydliga stöd. I Vänsterförbundet, Socialdemokraterna, De gröna, Centern, Samlingspartiet och Svenska Folkpartiet (inklusive Ålands riksdagsledamot Mats Löfström) röstade samtliga eller en klar majoritet för att medborgarinitiativet skulle godkännas.
Av riksdagens 200 ledamöter röstade 125 för, 25 avstod och 49 röstade nej (talmannen röstade inte). De 49 nej-rösterna tillhörde främst Sannfinländarna och Kristdemokraterna
Men vetenskapen, folket OCH den folkvalda, lagstiftande församlingen gick bet. Den första april meddelade statsminister Petteri Orpo (Saml) och justitieminister Leena Meri (Sannf) att det saknas politiskt stöd för förslaget i regeringsblocket. Därför driver inte regeringen frågan vidare.
Eftersom det inte står något skrivet i regeringsprogrammet om saken, och tilliten mellan regeringspartierna är så låg, väljer statsministern att följa planen.
Man kan tycka att regeringen borde följa riksdagens beslut och inte blockera förslaget genom att lägga det längst ner i ärendehögen. Vissa har till och med hävdat att det är odemokratiskt. Så är det ändå inte. Riksdagen har fortfarande makten – om den inte är nöjd med regeringen finns alltid möjligheten att avsätta statsministern och börja om. Men frågan är inte så betydelsefull för vår riksdag att regeringen Orpo skulle riskera att falla för att den inte prioriterar kriminaliseringen av omvändelseförsök.
Hade regeringsmakten stått på spel hade knappast heller omröstningssiffrorna sett ut som de gjorde. Det hela kokar ner till ett välregisserat skådespel där alla på förhand visste hur det skulle sluta.
Blockeringen av förslaget är förstås en tragedi. Det är ytterligare ett slag mot de som riskerar att utsättas för omvändelseförsök. Det är att gå emot både FN:s och Europaparlamentets rekommendationer vad gäller en fråga som rör mänskliga rättigheter.
Finland borde kunna bättre än så här.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.