DELA
Foto: Jonas Edsvik
Facebook har försökt hindra lanseringen av boken ”Careless People”, med avslöjanden om hur företagets leds.

Facebook och Spotify: så funkar de

    Om du använder Facebook och Spotify så är du i gott sällskap. Men två nyutkomna böcker berättar varför det är värt att börja söka alternativ.

    Lögner, mutor, trakasserier: allt finns med i den nyutkomna boken ”Careless People”, där en före detta Facebookanställd, Sarah Wynn-Williams, berättar om hur det gick till i företagstoppen. Hon blev anställd 2011 och stannade i sju år.

    Mark Zuckerberg, vd för Meta, beslutade som känt att fimpa Facebooks faktagranskning. Beslutet kom i samband med Donald Trumps återval, och motiverades med att det fria ordet var viktigare än faktagranskningen. Men inte så fritt att de inte gjorde vad de kunde för att hindra Sarah Wynn-Williams från att lansera sin bok.

    New York Times Michelle Goldberg skriver att hon hoppas att Metas ”klumpiga censureringsförsök” ska få fler att läsa boken.

    ”Den kombinerar skoningslösa porträtt av Facebooks inskränkta, kallhamrade ledarskap med hårresande detaljer av det som Wynn-Williams kallar för företagets ”dödliga vårdslöshet” på den globala arenan.”

    Sarah Wynn-Williams är i början lycklig åt sitt nya jobb. Men det går över. Hon blir vittne till hur Facebook inför presidentvalet 2016 hjälper Trumpkampanjen med att skedmata potentiella väljare med lögnaktiga och aggressiva inlägg.

    Året därpå blir Facebook ett effektivt redskap för krafterna bakom folkmordet i Myanmar. Wynn-Williams upptäcker att Facebook bara har en enda moderator som kan burmesiska. De hatiska inläggen via Facebook mot minoriteten rohingya sprider sig helt utan spärrar. 25 000–43 000 människor dödas, tiotusentals blir våldtagna och en miljon tvingas fly.

    Wynn-Williams berättar också om hur Zuckerberg försöker övertala den kinesiska regimen att låta Facebook etablera sig i landet, mot löfte om låta staten få tillgång till kinesiska användares data. (Det gick ändå inte vägen.)

    Sheryl Sandberg lämnade sin chefspost i företaget 2022, men blev kvar i styrelsen fram till i fjol. Hennes gloria som förebild hamnade på sned efter uppgifterna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 och Cambridge Analytica-skandalen, och efter att riktiga feminister underkänt hennes bok ”Lean In: Women, Work, and the Will to Lead”, som verklighetsfrånvänd och smygpatriarkal. Men Mark Zuckerberg finns kvar, och ingår i Trumps entourage av miljardärer.

    Kulturen har en motsvarande dödgrävare i Daniel Eks och Martin Lorentzons Spotify. Den amerikanska musikjournalisten Liz Pelly har just gett ut boken ”Mood machine. The rise of Spotify and the costs of the perfect playlist”.

    Spotify är en gigant, med 650 miljoner användare. Men boken berättar om hur Spotifys algoritmer främjar slölyssnande på fejkartister – som genererar mer inkomster för företaget – än på riktiga artister. Deras knep är att anlita musiker som skriver och spelar in låtar enkom för Spotifys spellistor, ”Deep focus”, ”Ambient relaxation”, eller vad de nu kan heta.

    Det är ett slags musikalisk dopning som försiggår, där riktiga artister trängs undan till förmån för fejkade. Var och en av de musiker som gör musik på direkt uppdrag av Spotify kan ha tiotals olika ”artistnamn”. Så om du vill att artister som du gillar ska få ens lite pengar via streamingtjänsten, gör då dina egna spellistor i stället för att låta Spotify mata dig med sin beställningsmusik.

    Liz Pellys bok bygger delvis på Dagens Nyheters gräv från 2022 om Spotifys fejkartister. DN exemplifierade då med en Gudmundur Gunnarsson, med artistnamnet Ekfat, som enligt artistpresentationen är en klassiskt skolad musiker från Island och medlem i det legendariska Reykjavikkollektivet ”Smekkleysa Lo-Fi Rockers”. ”Ekfats” hit ”Polar circle” har spelats 3,5 miljoner gånger på Spotify. Men det finns ingen isländsk musiker med det namnet, och ”musikkollektivet Smekkleysa Lo-Fi Rockers” är också påhittat.

    Helt verklig är däremot den summa på en miljon dollar som Daniel Ek och Mark Zuckerberg donerade från sina respektive företag till Donald Trumps presidentinstallation. Beloppet går förstås inte att mäta med de 260 miljoner som Elon Musk har pumpat in. Men det är tillräckligt för att ingen behöver undra vilken sida de står på. Vill du vara på samma?