DELA
Foto: Marin Tom/Unsplash

Farliga tider att vara en katt

Sommaren är högsäsong för trafikrelaterade kattolyckor. Här följer en hyllning till alla som håller lägre hastighet och uppsikt över vägrenen samt de som tar ansvar för upphittade, skadade katter.

Sen en påminnelse till ägarna: registrera era husdjur!

I den åländska Facebookgruppen för bortsprungna och hittade djur avlöser de sorgliga meddelandena varandra. Information, och ibland upprörande bilder, på tilltufsade döda katter. En eloge till de som tar sig tid att stanna och dokumentera – allt för ofta är det inte de skyldiga bilisterna som gör detta.

Under måndagen rapporterade en medtrafikant i gruppen att hen plockat med sig en katt som körts på av en annan bilist och fört den i ilfart till smådsjurskliniken. Tyvärr gick inte kattens liv att rädda. Olyckor sker, hur försiktig man än är, men det finns en speciell plats i skärselden för de som märker att de kör på en katt utan att stanna.

Men vad ska man då göra när det tragiska inträffat? Svenska Agria Djurförsäkring vägleder: stanna bilen, ställ ut varningstriangel, kolla till katten, ge första hjälp om möjligt och ta katten till veterinär. Till skillnad från vad många tror ska man inte ringa polisen, då de inte har skyldighet att ta hand om påkörda och avlidna katter eller andra husdjur, utom i fall där det finns risk för att djuret lider och det måste avlivas på plats. Den åländska polisen brukar ändå i mån av möjlighet vara behjälplig vid olyckor med husdjur.

Om man vet att man kört på en katt, men den flytt från platsen så är det viktigt att försöka leta i närområdet. Om den är svårt skadad, men vid liv, ska man vara mycket försiktig när man flyttar den in i bilen – linda gärna en handduk eller filt runt djuret.

På Åland är det kutym att flytta döda katter till vägrenen, men bäst vore om alla katter kunde tas till veterinär så att man kontrollera om den har ett chip. På så vis kan ägaren informeras och ovissheten stillas till förmån för sorgbearbetning.

Men alla katter är dessvärre inte registrerade med chip. Det kan det snart dock bli ändring på. Förra året blev det obligatoriskt att registrera alla hundar i Finland och nu vill Jord- och skogsbruksministeriet inför liknande regler för katter. Kattregistret beräknas träda ikraft i början av år 2026. Syftet är, bland annat, att öka spårbarheten av och statusen på katter. På så vis skulle varje påkörd huskatt kunna identifieras och återbördas till ägaren.

För kattägare som inte väljer att registrera kan det bli böter, gott så. Det är på tiden att katter får samma lagstadgade skydd som hundar. Det ökar även uppskattningen och värderingen av katter. Det är få som skulle lämna en påkörd hund vid vägrenen.

Trafikrelaterade djurolyckor sker året om, men sommarmånaderna är en dödlig säsong för våra fyrbenta vänner. Enligt Agria ökar antalet olyckskador med 33 procent i juni, juli och augusti.

Här har både bilister och kattägare ett ansvar. Bilister bör hålla hastighetsbegränsningarna och hålla ett extra noggrant öga på vägrenarna och kattägare kan fundera på om man ska ha utekatter i vältrafikerade områden.

För många utekatter är sommaren årets höjdpunkt. Låt oss alla försöka se till att det inte blir deras sista.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp