DELA
Foto: Pressbild
Finland ska inte bistå länder som struntar i mänskliga rättigheter för att leta upp migranter och möjliggöra olagliga avvisningar.

Finland ska inte bidra till brott vid EU:s yttre gräns

EU:s gemensamma gränsbevakningsmyndighet Frontex bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter. Det är oacceptabelt. Finland borde villkora sin medverkan med tydligare konsekvenser för de länder som bryter mot asylrätten vid unionens yttre gräns.

– Till slut krängde flotten så mycket så att vi ramlade i vattnet. De skrattade bara och sedan körde de iväg. Jag har aldrig varit på sjön och jag kan inte simma.

Det berättar Jeancy Kimbenga, asylsökande i Turkiet, för Svenska Yles granskande program Spotlight. Han har försökt komma till EU fyra gånger, men misslyckats. Det han beskriver i citatet är en så kallad pushback, alltså ett avvisande av migranter på väg till EU innan de har fått chansen att söka asyl. Det är olagligt, ett brott mot mänskliga rättigheter.

Enligt Spotlight har över 40 000 sådana pushbacks dokumenterats i samband med Frontex-operationer bara de senaste två åren. Det ger ett snitt på nästan 55 om dagen. Den egentliga siffran kan förstås vara betydligt högre.

Metoderna som används är hårresande. Det är inte ovanligt att smugglares båtmotorer demonteras innan båtarna bogseras tillbaka utanför EU:s gräns och sedan lämnas, ibland mitt ute på havet.

En annan metod är att åka i cirklar runt de rangliga migrantbåtarna för att skapa vågor och därmed tvinga tillbaka människor på flykt. Vid landgränserna förekommer våld och tvång.

Frontex är inte ansvarigt för hur länderna tar hand om asylsökande, varför många av de fall som dokumenterats inte direkt har utförts av EU:s tjänstemän. Men EU:s ansvar borde inte ta slut i samband med lokaliserandet av migranter vid gränserna. Och även om Frontex-tjänstemän inte genomför pushbacks själva, åtminstone enligt vissa utredningar, så koordinerar och finansierar myndigheten dem.

Utan EU:s pengar, teknik och personal hade betydligt färre migranter upptäckts, och således hade färre avvisanden genomförts.

Till och med Europaparlamentets egen utredning av Frontex visade att myndigheten genom att observera men inte kraftfullt nog agera mot nationella myndigheters behandling av migranter bryter mot grundläggande rättigheter.

Finland ökar enligt Spotlight sitt bidrag till Frontex under de kommande åren. Snart kommer 110–140 finländare per år att vakta EU:s yttre gräns. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger till Svenska Yle att hon hoppas varje fall av pushbacks prövas i domstol.

SFP-riksdagsledamoten Eva Biaudet kräver att Frontex lämnar ut de rapporter där finländare misstänks ha varit involverade.

Men Ohisalo och Biaudet borde kräva mera. De borde kräva att Finland varken skickar utrustning eller personal till en organisation som aktivt blundar för brott mot mänskliga rättigheter. Finland har ett ansvar för migranter som Jeancy Kimbenga.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp