DELA
Foto: Jonas Edsvik

Fler myndigheter ser algoritmernas baksida

    Finska polisen överger X (gamla Twitter) som primär informationskanal

    .Den senaste veckans X-kontrovers från Sverige visar precis hur opålitliga sociala medier kan vara – och borde få flera att dra öronen åt sig.

    Det brukar heta att myndigheter och företag vill informera där medborgarna finns. Därför anses sociala medier vara viktiga för att få ut sitt budskap till många snabbt. Men hur pålitliga är de sociala medierna?

    I alla fall på X (gamla Twitter) är spridningen inte tillräckligt effektiv, menar den finländska polisen som i veckan meddelade att myndigheten överger tjänsten som primär informationskanal. Det har, enligt Elina Katajamäki som är polisinspektör vid Polisstyrelsen, att göra med hur algoritmerna styr spridningen av olika inlägg. Ersättare blir polisen.fi.

    Katajamäki säger till Svenska Yle att polisen.fi är en snabbare plattform som dessutom går att lita på. Det låter som fullständiga självklarheter. Det myndigheter informerar om ska vara tillgängligt. Alla som berörs ska nås av informationen oavsett algoritmernas prioriteringar.

    Det ska sägas att polisen inte lämnar X helt och hållet. Uppdateringar länkas nu från hemsidan till sociala medier i stället för att gå ut direkt.

    Den stora risken, som man får utgå från att myndigheter oroar sig för, är att man inte når lika många utan sociala medier. Men det finns bra exempel på motsatsen. Institutet för hälsa och välfärd, THL, gjorde nämligen samma sak redan för ett år sedan. Enligt kommunikationsdirektör Marjo Loisa saknar man inte den närvaron.

    Det är svårt att få fram säkra uppgifter på användarantal, men X är nog inte det mest effektiva sättet att nå ut så brett som möjligt.

    Enligt Datareportal, vars informationsinsamling hanteras av ett företag som heter Keipos, fanns 760 000 finländare på X år 2022. Vid samma tid fanns 5,4 miljoner internetanvändare i landet. Bara en bråkdel fanns alltså där polisen informerade.

    Att använda sig av en specifik plattform har uppenbara nackdelar. Det är trots allt exklusiva informationskanaler. Det krävs ett konto och ofta en app för att ta del av information på X, Facebook, Instagram eller Tiktok – medan alla med en internetuppkoppling kan gå in på en hemsida. Även om den absoluta merparten av de som finns på nätet förstås också finns på sociala medier så gäller det i så fall att vara på ”rätt” plattform för att få myndighetsinformation. Och ett sånt arbetssätt känns minst sagt svajigt.

    Och det är alldeles tydligt att konkurrensen mellan plattformar ökar, vilket gör just ett sådant informationssätt ännu mer osäkert.

    Det finns också exempel på när plattformarna används i ägarens intressen. Vi fick ett färskt exempel på det i veckan när Aftonbladet publicerade en stor granskning av mineralindustrin. Tidningen kunde koppla barnarbete bland annat till biltillverkaren Tesla, som råkar ha samma ägare som X: Elon Musk.

    Men när tidningen delade materialet på Musks plattform och läsare försökte klicka sig vidare till artikeln möttes de av en varning. En av Sveriges största tidningar var enligt X ”osäker” och kunde innehålla vilseledande material som skulle kunna leda till ”skada i det verkliga livet”. Om det var kopplat just till publiceringen har tidningen inte fått svar på. Ingen från X vill kommentera varningen.

    Vad är det som säger att något liknande inte drabbar en myndighet nästa gång?

    Det finns något att lära av det här. Uppfattningen att de sociala medierna är allmänhetens torg är inte längre sann. Kanalerna blir flera och algoritmerna mer uppmärksamhetsstyrda vilket gör att det inte är lika lätt att nå ut som förr. Algoritmernas mål är att förlänga användartiden – då konkurrerar myndighetsinformation om uppmärksamheten med danser och gulliga katter. Och den enorma makt som ledarna för de här företagen har kan nyttjas – inte för allmännyttan utan för egen vinning.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp