DELA
Foto: Jonas Edsvik
Bara att bo nära vatten (inom en fem kilometers radie) påverkar välmåendet, men det är förstås besöken vid vattenkanten (eller ner i vattnet) som gör störst skillnad. Forskarna rekommenderar två besök i veckan, totalt två timmar, för bäst effekt.

Forskning om vatten och vårt välmående talar till ålänningen

Att vistas vid och på havet kan vara ännu bättre för den fysiska och mentala hälsan än att ta en skogspromenad. För ålänningen är detta intressanta forskningsnyheter. Samtidigt visar det på vikten av att skydda våra vatten, som tyvärr är vid dålig hälsa.

Havet kommer mot mig över havet. Det skriver finlandssvenska författaren Monika Fagerholm i boken ”Havet”. Hon har i sina texter ofta återkommit till just vatten och hav. I boken citerar hon seglaren Sven Yrvind som sagt att ”Havet är verkligheten”. Fagerholm fortsätter: ”Verkligheten. Havet är ingen människa. Havet talar alltid sanning. Havet är ett hav.”

För en ålänning är det inte svårt att förstå Monikas kraftfulla och känslomässiga anknytning till havet. Att växa upp vid vatten blir en del av ens identitet. Många är vi som har svårt att tänka oss att bo mitt på en kontinent av rädsla för att känna oss ”strandade”. Många är vi som har svårt att förklara för landsankrade invånare att havet inte alls känns isolerande och begränsande, utan snarare symboliserar frihet.

Det är alltid lite lättare att andas när man står vid vattnet och spanar ut över horisonten.

Därför är det inte överraskande att forskningen visar på att så kallade ”blåa platser” har en välgörande effekt på människors välbefinnande. Till och med mer än grönområden.

Att gröna områden, som skogar och parker, är bra för kropp och själ har varit etablerat länge. Så pass länge att besök i naturen ordineras inom sjukvården för att minska bland annat stress, trötthet och ångest.

Förvånansvärt lite forskning har dock gjorts på blåa områden, som hav och sjöar. Men 2016 startades det EU-finansierade projektet Blue Health som började titta på hur människor påverkas av vattennära liv. Mellan 2016 och 2020 utfördes över 20 studier i 18 länder och resultaten är entydiga: det är otroligt hälsosamt att vistas vid vatten.

”Vi erkänner att både gröna och blåa områden har en positiv effekt på människors mentala och fysiska hälsa. Men, såsom vi lyft fram i forskningen, så har blåa områden unika sensoriska egenskaper, såsom ljusreflektion, vågrörelser och ljud, och erbjuder en bredd av fritidsaktiviteter som simning, fiske och vattensporter”, säger en av projektforskarna, Valeria Vitale, till The Guardian.

Bara att bo nära vatten (inom en fem kilometers radie) påverkar välmåendet, men det är förstås besöken vid vattenkanten (eller ner i vattnet) som gör störst skillnad. Forskarna rekommenderar två besök i veckan, totalt två timmar, för bäst effekt. Specifikt öppet hav, med vågor och tidvatten, kan hjälpa oroliga tankar att skingra sig. Men även en porlande fontän kan främja en stunds avkoppling.

Absolut bästa tankerensaren är dock att vara på vattnet och segla, surfa eller simma, att på något sätt röra sig med naturkrafterna. Forskarna kallar det att knyta an till ett kognitivt tillstånd som finslipats genom historien. Det är något som tilltalar de flesta ålänningar som, även om de inte själva seglar eller navigerar över vatten, har haft förfäder som inte kunnat förflytta sig annat än på naturens, och havets, villkor.

Syftet med den europeiska forskningen, som omfattat Finland, är att uppmuntra beslutsfattare och samhällen att erbjuda sina medborgare tillgång till blåa områden. Och att hålla dem i gott skick. Det är något Åland borde ha i åtanke i arbetet med att skydda våra lokala vattenområden och Östersjön.

Åland har enligt den senaste kartläggningen inget vattenområde med statusen ”god”. I det åländska åtgärdsprogrammet för grundvatten, sjöar och kustvatten finns 21 åtgärder för förbättring av havsmiljöns tillstånd, kompletterat med 39 åtgärder sett till hela vattenmiljön. I Bärkrafts statusrapport från i somras kan man utläsa att endast 14 åtgärder har genomförts. Fortfarande kvarstår arbetet med lagstiftning, utsläpp från vattenbruk, jordbruk, sjöfart och enskilda avlopp, hållbart fiske och skydd av våra fiskebestånd.

De positiva hälsoeffekter vi får ut av att vistas vid vatten är sammankopplat med hur bra våra vatten mår. Det är en cirkel av välmående. En cirkel som också påverkar våra barn i det långa loppet. Forskningen visar nämligen att barn som växer upp vid havet eller sjöar är mer benägna att återbesöka sådana områden och sätter större värde vid att skydda dem.

Så för vårt välbefinnande och för att nästa generation ska fortsätta få dra nytta av vårt vattennära liv, skydda våra vatten. Havet, vattendrag och sjöar är nämligen verkligheten.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp