Från löften och krav till vaga svar
Att partier och politiker går ut med löften till väljare under en valkampanj hör till vanligheten. Det är heller inte ovanligt att dessa löften rinner ut i sanden när kampanjandet övergår till politisktarbete. Frågan är om det är så det blir med den EU-medarbetarplats som Socialdemokraterna på Åland sade sig ha blivit lovade av SDP?
När det blev klart att Jessy Eckerman (S) ställde upp på finländska socialdemokraternas (SDP) lista i EU-valet berättade Socialdemokraterna på Ålands partiordförande Camilla Gunell att ett av kraven för Eckermans kandidatur var att Ålands skulle få en medarbetarplats i EU via SDP, oavsett hur valresultatet blev.
Detta påstående skapade en debatt på Nya Ålands insändarsidor när Wille Valve (MSÅ) ifrågasatte att Socialdemokraterna verkligen blivit lovade en medarbetarplats av SDP.
I insändaren skrev Valve att det var olyckligt att Socialdemokraterna ställer upp med en egen kandidat då det riskerade att ta åländska röster från den kandidaten han stöttade, Anton Nilsson. Vidare skrev Valve att sossarna även har en historia av att ”lova runt och hålla tunt i EU-val” och hänvisade till en insändare som Camilla Gunell skrev inför EU-valet 2014.
Då skrev Gunell att de (Socialdemokraterna) kommit fram till en överenskommelse med SDP om att en av medarbetarna i den finländska delegationen i EU-parlamentet skulle ges ett särskilt uppdrag att bevaka åländska frågor och att de fått in intresseanmälningar från flera kvalificerade ålänningar.
Valve berättar att det slutade med att Marina Lampinen från Kuopio fick uppdraget att bevaka åländska frågor. Lampinen jobbade ett år i Europaparlamentet, innan hon gick vidare och blev lobbyist. Och det kom aldrig någon ny intresseanmälan för medarbetartjänsten med åländskt fokus.
Därför menar Valve att det, med tanke på Socialdemokraternas historia av att ”bygga luftslott” i samband med EU-val, vore klädsamt om de ”rakryggat lade fram överenskommelsen för allas beskådan”. Något som ännu inte har hänt.
Man kan tycka vad man vill om Valves insändare. Att fler ålänningar ställer upp i EU-valet är inte dåligt. Och att det skulle splittra de åländska rösterna är inte ett hållbart argument. Alla ålänningar kanske inte står bakom Anton Nilsson. Eller som Nina Fellman (S) uttryckte det i sitt svar på Valves insändare: ”Åland är ingen borgerlig enpartistat”.
Däremot bör man se till att hålla sina vallöften. Något som Socialdemokraterna, hittills, inte lyckats med.
När Nya Åland frågade Camilla Gunell hur det blir med den utlovade medarbetarplatsen, som hon tidigare nämnt som ett krav från deras sida, kom hon med vaga svar.
Hon menade att de skulle ta upp diskussionen och ”se hur det blir”, men att hennes förhoppning var att det skulle lösa sig. Frågan är vad som behöver diskuteras? Var det inte klart att en ålänning skulle få en medarbetarplats? Det var i alla fall vad Gunell gav sken av när hon under valkampanjen sade att en åländsk medarbetare skulle finnas i SDP:s stab oavsett hur valresultatet blev. Det är inte en ursäkt att SDP hade väntat sig att få tre mandat som i stället blev två. Ett löfte är ett löfte.
Historien blir ännu oklarare när Nya Åland frågar SDP:s pressekreterare, Mikkel Näkkäläjärvi, hur det ligger till och han hävdar att de inte gett ett löfte om en medarbetarplats till någon.
Så vad har gått fel?
Har Camilla Gunell och de åländska Socialdemokraterna missförstått något? Eller har kommunikationen inom SDP brustit? Vad som än har hänt har alltså kravet och vallöftet som Socialdemokraterna gav under kampanjen gjorts om till vaga svar och en fråga som man helst verkar vilja sopa under mattan. På det här sättet ger de Wille Valve rätt och sviker samtidigt sina väljare.
Inget är klart än och förhoppningsvis kan Socialdemokraterna hålla sitt löfte om en åländsk medarbetarplats i EU.
Annars bör man fråga sig om partiet, som annars inte är rädda för att peka ut andra partiers lögner och osanningar, tappar trovärdighet.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.