Fullt upp för Holmberg-Janssons efterträdare
Wille Valve föreslås bli ny ordförande för Moderat Samling Åland (MSÅ). Hans viktigaste uppgift blir att fokusera på partiets gräsrötter.
Annette Holmberg-Jansson meddelade i fredags att hon tillsammans med valberedningen har kommit fram till att inte ställa upp för återval till ordförandeposten i partiet. Det är i sig inget anmärkningsvärt. Holmberg-Jansson har varit partiledare sedan 2016. Hon tog MSÅ genom ett val som trots att man backade ett mandat får ses som framgångsrikt. Även regeringsförhandlingarna, där MSÅ inledningsvis fick frikort i skärgårdstrafiken, måste anses starka ur partiets synpunkt. De resulterade i två ministerposter – flest efter Centern.
Men att kombinera ministerarbete för två omfattande områden – hälso- och sjukvårdsminister och nordisk samarbetsminister – med partiledaruppdraget tar säkerligen ut sin rätt. Det finns bara 24 timmar på ett dygn och att därför vilja dela med sig av ansvaret är fullt naturligt.
Det är dessutom rätt tid för en nystart. I Åland gallups mätningar har MSÅ stadigt tappat sedan valet. Från ett stöd på runt 14 procent i valet (och i gallupen) visade den senaste mätningen ett stöd på 8,8 procent – vilket skulle resultera i att partiet tappar ytterligare två mandat. En gallup är förstås bara en fingervisning, och den senaste mätningen var rekordusel för MSÅ, så det finns anledning att ta just dessa uppgifter med en nypa salt. Men att stödet har minskat stadigt är en tydlig trend. Också för Annette Holmberg-Jansson personligen har stödet som partiledare varierat, med en kraftig nedgång sedan toppnoteringarna under 2019. Det kan vara ett tecken på att regeringsmakten sliter även på moderater.
Regeringen Thörnroos politik skiljer sig från MSÅ:s, precis som det är i alla samarbeten. Och att regera tillsammans med en koloss som Centern sätter sina spår, speciellt eftersom det blir svårare att urskilja det egna partiets politik. En stor stötesten för MSÅ är avsaknaden av övergripande reformer. Oviljan att göra förändringar blev återigen tydlig i den senaste budgeten, vilket lär få flera moderater utanför regeringen att surna. Den offentliga ekonomin är också ett område där en falang inom partiet gärna hade sett att landskapet gick ännu längre för att få en ekonomi i balans.
Det är tillräckligt länge kvar till nästa val och en partiledare med viss distans till dagens regering gynnar nog partiet.
Vad Moderat Samling Åland nu behöver är en partiordförande som siktar in sig på kärnbudskapen, och som lyckas särskilja partiet från de övriga politiska konkurrenterna – Liberalerna, Centern och Obunden samling. Det finns många frågor där MSÅ borde kunna göra bra ifrån sig, till exempel företagarfrågor, skattegränsen och den åländska överbyråkratiseringen.
Men den troliga efterträdaren Wille Valves viktigaste uppgift blir att bygga partiets bas inför kommande val. Det betyder rekrytering av medlemmar som förhoppningsvis blir kandidater. I den nuvarande lagtingsgruppen är tre av fyra från Jomala. Även partiets båda ministrar är från Jomala. Undantaget är röstmagneten Tage Silander från Mariehamn. Fem av sex är män.
I alla partier behövs föryngring och förnyelse, MSÅ är sannerligen inget undantag.
Det är kanske för drastiskt att säga att partiet behöver en stark ideolog, men åtminstone behövs en vägvisare för vad som ska vara moderata kärnfrågor. Dessutom behövs en rekryterare av rang. Och inom dessa områden kan Valve göra en insats. Han anses dessutom vara en pragmatisk och samarbetsinriktad politiker som uppskattas av de andra partierna vilket förstås stärker MSÅ:s position som en potentiell framtida regeringspartner. Däremot har han inte den starkaste företagarprofilen, vilket många av hans kollegor ju har.
MSÅ har nära till nästa regering, oavsett om det är Centern eller Liberalerna som bildar den. Men partiet måste vända den nedåtgående trenden i opinionsmätningarna, och vägen till vändningen går genom gräsrötterna.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.