DELA
Foto: Stefan Öhberg

GÄSTLEDARE: Lokal demokrati är en framgångsfaktor

Inför valhösten har Nya Åland tagit fasta på det stundande lagtings- och kommunalvalet i sommarens gästledarserie.

Åsikterna som förs fram i texten står skribenten själv för.

I dag: Minna Hellström, förbundsdirektör för Ålands kommunförbund, som skriver på ämnet lokal demokrati och kommunalvalet.

Demokrati genomsyrar samhället på ett logiskt men samtidigt osynligt sätt. Att ringa in, beskriva och greppa begreppet lokal demokrati är således knepigt, men kännetecknas i mångt och mycket av medborgarnas möjlighet till delaktighet och inflytande inom ett mindre geografiskt område. Ur ett kommunalt perspektiv är den kommunala självstyrelsen väsentlig, eftersom den ger handlingsutrymme att anpassa beslut och verksamhet efter de lokala förutsättningarna som råder.

Med grund i den europeiska stadgan om kommunal självstyrelse har ett europeiskt forskningsprojekt under 2010-talet mätt den lokala autonomin i 39 europeiska länder. Samtliga nordiska länder bedöms ha ett starkt kommunalt självstyre och placerar sig i toppen. Främst på grund av den omfattande och tunga uppgiftsportföljen som kommunerna i respektive land innehar, men även av orsaker som att den lokala nivån är starkt förankrad i lagstiftningen och att den ekonomiska autonomin är stor i form av beskattningsrätt och möjligheten att låna pengar.

När den europeiska analysen gjordes bedömdes Finland ha det näst starkaste kommunala självstyret i hela Europa och i en nordisk kontext placerade sig Finland på första plats i en fördjupad analys som gjordes 2019.

Huruvida det kommunala självstyret på Åland lever upp till nivån på fastlandet återstår för någon att undersöka. Om inte annat är det påtagligt att den lokala demokratin är stark, här representeras nämligen var 146:e invånare av en fullmäktigeledamot. På fastlandet är motsvarande siffra 621 invånare per fullmäktigeledamot och i Sverige är siffran 525.

Antalet invånare per förtroendevald kan användas som måttstock för avståndet i kontaktytan mellan politiker och väljare. Ett mindre antal invånare per politiker ökar sannolikheten för kontakt, medan ett större antal invånare per politiker gör distansen mellan väljare och politiker avsevärt längre. Förutsättningarna för en levande och delaktig lokal demokrati är med andra ord gynnsamma på de åländska öarna.

I höst är det återigen dags att välja 208 fullmäktigeledamöter i kommunalvalet. Kommunfullmäktige är ansvariga för beslut om lokala frågor och förvaltningen av kommunernas resurser, det är dessutom ett organ som ger medborgarna möjlighet att vara direkt involverade i beslutsprocessen på lokal nivå genom offentligheten som tillämpas i det faktum att mötena är öppna för allmänheten.

Den lokala demokratin på Åland är en viktig och levande del av det åländska samhället, och sätter sin prägel på samhället i form av en stark känsla av närhet och delaktighet. Det ger medborgarna möjlighet att vara involverade i politiska beslut och påverka utvecklingen i samhället, skapa anpassningen som behövs efter de lokala förutsättningarna som finns och främjar engagemang genom gemenskap och ansvar.

Globala aktörer som FN rapporterar om att demokratin är på tillbakagång i världen. Det sker i skymundan och i en globaliserad värld är det bara att konstatera att när gränser för hur det är accepterat att handla och uttrycka sig flyttas fram i andra länder, spiller det över också på de andra länderna. På Åland tar det sig i uttryck i hätska debatter och att osakligt beteende normaliseras och blir vardagsmat.

Grunden för demokrati skapas lokalt och det är därför viktigt att just du engagerar dig i den lokala demokratin. Traditionen av lokal demokrati är starka på Åland och med stöd av den nära kontaktytan som finns mellan fullmäktigeledamot och invånare finns det stora möjligheter att forma det samhälle vi lever i, helt på egen hand och så som vi vill ha det.