Gatumobben göds av social misär och falska rykten
Mordet på de tre små flickorna i brittiska Southport förra veckan fick groteska följder alldeles bortom den obeskrivliga sorgen och chocken efter själva dådet. Sedan dess har det förekommit dagliga upplopp i brittiska städer, där högerextremister härjar på gatorna med sitt fabricerade raseri mot invandrare och muslimer, påhejade av bland andra Elon Musk.
Som alla läskunniga vet så är den misstänkte gärningsmannen varken invandrare eller muslim. Och även om han varit det så hade det inte varit någon giltig orsak till att attackera och skada människor och egendom – det behöver knappast sägas. Enda orsaken till varför polisen inte genast offentliggjorde den misstänktes namn var att för han är minderårig. Till slut gick polisen ut med namnet i alla fall, i hopp om att få bukt med alla falska rykten.
Det gick så där: i skrivande stund har rasistiska mobbar drabbat samman med polisen i bortåt tjugo städer, skadat poliser, attackerat moskéer, plundrat butiker, och satt eld på bland annat hotell för asylsökande och bibliotek. Parlamentsledamoten för Southport, där upploppen började, kommenterade i Times Radio:
”Hundratals personer vällde in i Southport med målet att ställa till bråk, antingen för att de trodde på det de hade läst, eller för att de var manipulatörer med ont uppsåt som lade ut materialet specifikt för att fräta på den sociala samhörigheten”.
För inget är så eländigt att inte Elon Musk kan klampa in och göra det värre. Han gjorde som bekant en usel affär när han köpte plattformen Twitter, numera X. (Amerikanska Fidelity lär ha skrivit ner värdet på sin andel med 71,5 procent.) Så Musk har alla skäl att hälla bensin på brasan. I måndags skrev han på X att ”ett inbördeskrig är oundvikligt” i Storbritannien.
Falskheten är hisnande: han var själv med och eldade på ryktesspridningen, hatet och hätskheten. Efter att ha köpt Twitter valde han att välkomna tillbaka en rad tidigare avstängda extremiströster, däribland ledaren för den rasistiska organisationen English Defence League.
Dagens Nyheters Ola Larsmo berättade i måndags om tidningen The Times grävjobb, som uppdagade att de falska uppgifterna om mördarens arabiskklingande namn härrörde från en tv-kanal som hette något på engelska, men som var baserad i Ryssland. De falska uppgifterna spreds genom Musks X, via både mänskliga och bot-drivna trollkonton, och högerextremisterna drog ut direkt.
Mamman till en av de mördade flickorna vädjade om ett stopp för våldet, men utan resultat. När vandalerna dragit vidare fick Southportborna själva städa upp efter förödelsen. Uppslutningen var massiv. Charlotta Buxton berättar i Hufvudstadsbladet att lokala byggarbetare hjälptes åt att reparera moskén som attackerats, och att en insamling för biblioteket i Liverpool som totalförstördes fått ihop till motsvarande 46 000 euro på mindre än ett dygn.
Så trots Musks besvärjelser ser det alltså inte ut att bli något inbördeskrig i Storbritannien. Polisen har arresterat hundratals ligister och många har redan ställts inför domstol.
Den nyvalda labourregeringen har satt ihop en styrka med specialutbildade poliser, och avsatt extra pengar för att skydda moskéer mot attacker från gäng. Det sista fick Musk att posta ett nytt inlägg på X: borde inte premiärminister Keir Starmer måna om att skydda alla samfund? Ett favoritgrepp för en uppviglare: man påstår ingenting, man ställer bara en fråga, det är väl inget fel? Populisten Nigel Farage, från partiet Reform, använde samma trick direkt efter knivdådet i Southport när polisen var förtegen om förövaren: ”försöker polisen dölja sanningen för oss”?
Mobben tolkade den ”oskyldiga” frågan exakt som avsett, att dådet begåtts av en muslimsk terrorist. Och tog de tre flickornas död som en förevändning att ge utlopp för sin lust att förstöra och misshandla.
Det konservativa partiet lämnade efter sig ett land i socialt och ekonomiskt fritt fall, och bäddade därigenom för upploppen. Men konsekvenserna blir så mycket värre när sådana Southports borgmästare kallar för ”manipulatörer med ont uppsåt” utnyttjar läget för sina egna syften.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.