DELA
Foto: Jonas Edsvik
Proans, ett politiskt styrt, olagligt bolag betalar näringslivets räkningar med skattebetalarnas pengar utan att ha rätt till det. Hur är en sådan kupp möjlig? Svar: Därför alla politiker är med på den. Det är dags att sluta upp med detta system, menar dagens opinionstext.?

Ge upp tankarna på åländsk lösning om producentansvar

    Om två och en halv månad kommer hanteringen av förpackningar på Åland vara laglös.Efter 15 år av vilda västern i producentansvar – svälj stoltheten och ta diskussionerna med Finland.

    ”Landskapsregeringen har hittills ryckt på axlarna till att Proans bryter mot lagen.”

    Det sade Mikael Stjärnfelt, 2017, dåvarande ordförande i byggnadstekniska nämnden i Eckerö till Nya Åland. Kommunen krävde då att Proans, producentansvarsorganisationen på Åland, tar sitt lagstadgade ansvar över förpackningshanteringen.

    Till slut slutade landskapsregeringen att rycka på axlarna då Christian Wikström (Ob) i juni uppmanade Proans att innan årsskiftet dels se till att man övergick i producenternas ägo, och dels uppdatera avtalen med kommunerna. Då lade Proans ner sig själv genom ett styrelsebeslut. Det betyder att Åland i januari kan drabbas av sopkaos.

    Alltsedan Proans grundades 2009, som ett dotterbolag till Mise, har det varit ett återkommande problem som dryftats i tidningsspalterna.

    Frågan är väl kanske varför man in i det bittert längsta ens försökt sig på en lokal, åländsk lösning på producentansvarsproblematiken?

    I torsdagens Nyan uttalar sig Niklas Lampi, vd för Ab Mathias Eriksson, om att det lutar mot att nu gå med i någon av de finska organisationerna. Han säger att det till och med låter hoppfullt och att det i bästa fall kunde bli mer kostnadseffektivt. Det är åsikter som uttrycktes redan 2021, men på två år har man istället tjafsat vidare om den åländska speciallösningen.

    Ålands näringsliv ställer nu upp tre alternativ för framtiden som man vill utreda. A) ta över Proans, b) skapa en ny sammanslutning här på Åland eller c) ansluta sig till de befintliga sammanslutningarna i fastlandet.

    Varför inte gå direkt på alternativ c? Har vi inte lärt oss något av 14 år med ett misslyckat projekt?

    Tiden är knapp. Och att inte hitta en lösning kan stå producenterna riktigt dyrt.

    En procent av företagets omsättning kan handlare få i ekonomisk sanktion. Kanske är det tillräckligt för att en gång för alla få en lösning på problemet. Och på direkten börja förhandla med finska sidan. Det är svårt att se hur ett åländskt Proans 2.0 kan bli annat än 14 år till av problem.