DELA
Foto: Sofia Westerholm/SPT
Enligt Finlands Cybersäkerhetscentral förekommer en miljon bedrägeriförsök i månaden i Finland.

Godhet inte samma som dumhet

    Att gå på bedragarnas lögner gör dig inte dum och du har ingenting att skämmas för.Våga prata om bedrägerier – det kan hjälpa andra.

    Två miljoner euro. Så mycket stal bedragare från åländska konton under 2023, och bara en halv miljon kom tillbaka. Det berättade kommissarie Tommy Thörnroos på ett informationstillfälle om bedrägerier som ordnades av Folkhälsan i november. Det är sannerligen inte lätt att skydda sig.

    Det kan räcka med att klicka på en länk i ett meddelande från någon som ser ut att vara en seriös aktör – till exempel din bank eller polisen – och sedan kan det vara kört. Också telefonbedragarna har blivit skickliga på att kartlägga lokala händelser för att på ett trovärdigt sätt kunna luras.

    Enligt Finlands Cybersäkerhetscentral förekommer en miljon bedrägeriförsök i månaden i Finland. I snitt skulle alltså varje finländare utsättas för fler än två försök i året. Och det finns många sätt att råka illa ut: nätfiske, romansbedrägerier, falska sökmotorresultat, deep fakes … listan kan göras nästan hur lång som helst.

    I Yles MOT berättar Hangöbon Alan Jeffery om ett erbjudande att köpa kryptovalutor som han nappade på. Men istället för att tjäna storkovan fastnade han i brottslingarnas klor. Efter att de hade tagit hans pengar installerade bedragarna program för överföringar av stulna pengar i hans dator utan att han visste eller kunde göra något åt saken. Nu misstänks 77-åringen för penningtvätt.

    ”Mitt problem är att jag litar på människor. Jag var så dum.”, säger Jeffery till Yle.

    Men hans problem är inte ett riktigt problem. Det är en av de viktigaste pusselbitarna i hela vårt samhällebygge: tillit. I grund och botten handlar det om en förväntan att andra människor vill dig väl och att överenskommelser håller. Finland är ett av de länder med högst tillit både till andra människor och till institutioner, enligt bland annat mätningen European Social Survey.

    Också på Åland är tilliten hög. Ålands statistik- och utredningsbyrås tillitsstudie från 2022 visar att äldre människor litar mest på sin omgivning. Sett till hela befolkningen är siffrorna starka i ett europeiskt perspektiv.

    Tillit är i grund och botten bra, men tyvärr gör det oss också mer benägna att tro på bedragarna. Många reagerar nog som Alan Jeffery och skäms. Men det kan göra dubbel skada. Bedragarnas försprång riskerar att växa, och till exempel banken kan behöva agera så snabbt som möjligt för att begränsa skadan.

    Tommy Thörnroos uppmanade åhörarna på Folkhälsan att prata om bedrägerier – både för att ge råd till varandra men också för att mildra skammen. Det är ett av de mest effektiva verktygen mot bedragarna. Vilka erfarenheter har du som kan gynna andra? Vilka typer av bedrägerier är mest aktiva just nu? Att du pratar om det kan hjälpa någon annan att avslöja lurendrejarna innan det är för sent.

    För den som vill vara extra förberedd finns en lång checklista på den finländska beredskapssidan suomi.fi.

    Alan Jeffery och alla andra som har gått på bedragarnas intrikata lögner är inte dumma. De har tack vare en livstid av positiva erfarenheter valt att lita på andra. Och de har inget att skämmas för.

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp