DELA
Foto: Gaelle Marcel/Unsplash
Vårt behov av tröst är omättligt, skrev Stig Dagerman. Vad betyder det för vår inre självkänsla när vi ständigt bara söker – och får – yttre bekräftelse? Och hur bryter vi den onda cirkeln?

Googlestörning visar sårbarheten i samhället

    Människor satt i mörkret, barnen fick gå hem från skolan och många arbetsplatser stannade helt.

    Man skulle kunna tro att det handlar om en naturkatastrof, men det var bara Google som hade problem med sina inloggningstjänster en förmiddag.
    I måndags inträffade ett oväntat problem för Google vilket gjorde det svårt att logga in i företagets program – också de tjänster som använder Googles uppgifter vid inloggningar – vilket fick stora delar av samhället att stanna.

    Störningen vittnar om hur sårbart vårt samhälle har blivit, hur mycket vi litar på och hur beroende vi är av företag som har fått växa sig så stora att de inte bara påverkar en eller två aspekter av vår vardag – utan finns med i varje liten vrå.

    Google är synonymt med internetsökningar, så pass att vi till och med har gjort ett verb av företagsnamnet: att googla. Ungefär 3,8 miljoner ”googlingar” görs varje minut globalt, vilket betyder ungefär två biljoner sökningar per år (2 000 000 000 000). Det är bara toppen av isberget. För Google är långt ifrån bara en sökmotor.

    Deras datorer säljs i över 20 miljoner exemplar per år. Tio av de hundra mest nedladdade applikationerna är i dag producerade av företaget, men mångdubbelt fler är kopplade till Googles teknik.

    De flesta hemsidor (inklusive www.nyan.ax) har Googles annonsmaskin (Ads) inbyggt. Det är den största annonsplattformen i världen. Enligt det amerikanska it-företaget Duckduckgo finns dessutom verktyget analytics i 75 procent av de hemsidor som vi besöker. Andra applikationer använder dessutom Googles lagringssystem vilket gör att företaget har ett finger med i så gott som allt som sker på internet.

    Men där vi märker av störningarna mest i är karttjänster, e-post, dokumentlagring, videotjänster, kalendrar, arbetsplatsverktyg och utbildningsplattformar. Under coronapandemin har dessutom många av dessa tjänster ökat i popularitet markant, till exempel utbildningsplattformen som nu har över 100 miljoner användare världen över och epost-tjänsten som har över 1,5 miljarder användare för att inte nämna Youtube som streamar en miljard videor om dagen och har två miljarder besökare per månad.

    Inte nog med det. Företaget ett finger med i spelet vad gäller människors önskan att göra sina hem mer uppkopplade och självgående. Det mest populära systemet för smarta hem är Google Nest. Under Googles paraply finns företag som gör uppkopplade övervakningskameror, brandvarnare och termostater. Och allt byggs på företagets egen grund.

    Så när Google i måndags fick problem så märktes det i så gott som hela samhället. Och visst kan det låta lite humoristiskt och dumt att skolelever får ledigt, att någon inte lyckas tända lamporna hemma eller inte längre kan använda sin övervakningskamera eller babymonitor på grund av Googles teknikstrul. Men det är allvar.

    Ett av de riktigt stora problemen är att ingen riktigt vet vad som påverkas om ett företag som Google får problem, eftersom så oändligt många har någon del av sin teknik kopplat till de olika tjänsterna.

    – Vi vet inte vad som är beroende av till exempel Google eller inte. Vi vet inte i vilken omfattning som samhället drabbas vid längre avbrott, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på svenska Internetstiftelsen till Aftonbladet om just det här avbrottet. Hon berättar också att myndigheter som FRA, Säpo och Försvarsmakten i Sverige jobbar med just de här frågorna.

    Även om det går att försöka lagstifta om ökad transparens för teknikjättarna (där EU är en föregångare), eller dra dem inför rätta så är det svårt att förhindra kopplingar vad gäller den underliggande infrastrukturen i miljontals program.

    Vad som sker på internet sker inte i marginalen. Det finns i hjärtat av allt vi åtar oss i dag, och det kommer bara att bli mer och mer centralt. Att vi har gett bort så mycket makt och så stort inflytande till företag vi inte har någon kontroll över är problematiskt. Att vi inte ens förstår hur de hänger ihop är ännu mer problematiskt, för att inte säga farligt.

    Under finanskrisen var det mycket prat om att flera banker som räddades från konkurs var för stora för att gå under, konsekvenserna hade helt enkelt blivit för stora för vanligt folk.

    Vad har då inte teknikjättarna blivit i dag?

    Det som borde hända är en betydande uppdelning av de stora företagen, så att ingen enskild aktör får så stort inflytande över vår vardag. Hur det å andra sidan ska gå till är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att svara på.

    Kanske behöver vi googla för att leta svaret på den frågan.

     

    Tack för att du väljer Nya Åland!

    Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

    Välj belopp