DELA
Foto: Oliver Nyholm

Gör Åland till ett svenskfinskt idrottsmekka

En åländsk ungdom som elitsatsar på en idrott ställs efter högstadiet inför ett vägskäl. Flytta till Sverige eller Finland för att få optimala förutsättningar för elitsatsningen. Eller bo kvar på Åland där kombinationen gymnasium och elitsatsning inte går hand i hand. Ett bättre alternativ hade varit att ge åländska ungdomar möjligheten att kombinera en elitsatsning med gymnasiestudier på hemmaplan.

Sommaren 2022 gjorde den tidigare fotbollsspelaren Joel Mattsson ett sommarprat i Ålands Radio. Där tog han bland annat upp problematiken kring att kombinera gymnasiestudier med en elitsatsning på fotboll på Åland. Efter sommarpratet blev det en debatt kring detta på många håll. Tidningen Åland skrev om problemet och pratade med IFK:s tidigare huvudtränare Peter Lundberg som gick ut med kritik.

”Under de år jag var tränare i IFK upplevde jag att det var jättesvårt att få de bästa unga spelarna till våra träningar, för att de var låsta till skolan till antingen 14.20 eller 16.00. Som konsekvens senarelade vi ofta våra träningar till eftermiddagar, vilket inte alls är optimalt av flera anledningar”, förklarade han och fortsatte med ett exempel:

”Jag har särskilt ett starkt minne från den här tiden som verkligen irriterade mig. Det var när vi förberedde oss för en av de sista matcherna i guldstriden 2016 och Joel Mattsson inte fick komma på träning för att han var tvungen att vara i skolan. Och samtidigt som vi hade vår matchförberedande träning på WHA var han uppe på den gamla konstgräsplanen och körde lacrosse på gympan. Då är det någonting som inte står rätt till”.

Det finns flera exempel på ungdomar som flyttar från Åland efter högstadiet för att få bättre möjligheter att satsa på sina idrotter. 2022 när debatten senast blossade upp flyttade fotbollstalangen Valter Enberg till Åbo samtidigt som Amir Oujlouq och Marcus Andersson flyttade till Uppsala för att få bättre möjligheter att satsa på fotbollen. I januari i år intervjuades trion av Ålands Radio. Då hade det gått ett och ett halvt år sedan de flyttade från Åland och alla tre var nöjda med valet.

Samtidigt som de berättar att det varit ett svårare val att ta om förutsättningarna för en elitsatsning funnits på Åland.

Det finns exempel på åländska idrottare som stannat kvar på Åland och ändå lyckats ta sig vidare ut i Europa, där Adelina Engman och Oscar Wiklöf sticker ut i mängden. Frågan är om de exemplen hade varit fler om rätt förutsättningar getts?

John Holmberg (L) var inne på det spåret 2022 då han i en frågeställning till landskapsregeringen skrev så här:

”Viktigt för våra ungdomar med idrottsdrömmar, men även för åländska idrotten i stort, är möjligheten att kombinera gymnasiestudier med idrott. 2005 infördes möjligheten vilket minskade behovet av att flytta från Åland för att nå sitt mål parallellt med studier. Nu visar det sig att strukturen behöver utvecklas och bli mer attraktiv då allt fler åländska ungdomar väljer gymnasiestudier utanför Åland eller lägger ned sin idrottssatsning”.

När Nya Åland nyligen pratade med Holmberg sade han att det egentligen inte skett någon förändring men att Ålands Lyceum gör sitt yttersta för att vara så flexibel som möjligt.

Men tänk om Ålands Lyceum inte behövde vara flexibla. Tänk om det istället startades ett idrottsgymnasium på Åland? På det sättet hade de åländska idrottstalangerna fått en tydligare väg fram i karriären, och kanske hade det motiverat fler ungdomar att göra en elitsatsning. Det hade även kunnat locka svenska och finlandssvenska talanger att flytta till Åland för att satsa på sin idrott.

Dra nytta av faktumet att trygga Åland har två ligaklubbar i fotboll med bra faciliteter. Där vägen in i en startelva i a-lagen är kortare än på många andra ställen där talangerna växer på träd och klubbarna har större trupper.

En sådan satsning hade gynnat hela det åländska samhället och satt Åland på kartan som en ö där idrottstalang efter idrottstalang skolas och fostras för att ta steget vidare i karriären. Det hade även genererat jobbmöjligheter för tränare och sjukgymnaster.

Högskolan på Åland hade kunnat starta idrottsrelaterade utbildningar för att locka ännu fler att flytta till Svenskfinlands idrottsmekka.

Eller så fortsätter man på den åländska vägen och gör allt på samma sätt som man alltid gjort, blundar för de möjligheter som finns och låter idrottstalangerna flytta från ön som 15-åringar.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp