DELA
Foto: Jonas Edsvik

Gör både dig själv och internetbubblan en tjänst

Nyheten om en av världens största läckor av privata lösenord och användarnamn slog inte ner som en bomb.

Den gled nästan obemärkt förbi.

Är det så att vi har slutat bry oss om säkerheten på internet?
För drygt en vecka sedan uppdagades en av de största lösenords- och användarnamnsläckorna som någonsin har avslöjats. Collection #1 uppmärksammades först av Troy Hunt och innehåller närmare 770 miljoner unika e-postadresser och drygt 20 miljoner lösenord.

Hela paketet är inte nytt. Det finns även uppgifter från tidigare, liknande, informationsläckor. Både lösenord och e-postadresser som finns med har för en vecka sedan laddats upp på hemsidan haveibeenpwned där användare själva kan kontrollera om deras uppgifter har delats med icke-behöriga.

Trots att vi borde ha lärt oss vid det här laget verkar många fortsättningsvis ha en tillbakalutad inställning till säkerhet på nätet.

En undersökning genomförd av ett svenskt internetsäkerhetsföretag påstår att det vanligaste lösenordet i Sverige år 2018 är 123456. Det är som att åka på utlandssemester och lämna dörren till hemmet på glänt.

Andra toppkandidater på listan är password och 123456789. Världens vanligaste lösenord är enligt databasföretaget The Register….. 123456 med över tio miljoner konton som har kunnat kopplas samman med lösenordet.

Ett enkelt konstaterande är att många inte har de mest svårforcerade vallgravarna runt den privata digitala sfären. Men spelar det någon roll om någon annan kan se en lista där ditt lösenord eller användarnamn finns med? Det kan kännas som ett relativt ofarligt brott eftersom konsekvenserna av att bli utsatt bara i undantagsfall blir kännbara.

Enligt säkerhetsföretaget McAfee kommer cyberbrottslighet på tredje plats vad gäller brott som påverkar flest antal människor, bara korruption och narkotikahandel påverkar fler. Orsakerna är enligt företaget att så många berörs och att risken att åka fast är liten. Och eftersom e-postkontot fortfarande är centralt för att kunna registrera sig på olika sidor och det är dit lösenorden skickas när du (eller någon annan) begär ett nytt är det fortsättningsvis ett intressant byte.

Även fast det finns många olika typer av brott som går under kategorin cyberbrottslighet beräknar McAfee att de sammanlagt bidrar till en kostnad på 600 miljarder dollar varje år.

Det är med andra ord ett omfattande problem som kostar pengar och äventyrar enskilda individers säkerhet på nätet. Hur kommer det sig då att det vanligaste lösenordet fortfarande är det som är absolut lättast att gissa?

Är det ett tecken på att vi helt enkelt har slutat bry oss?

De nyheter som rör nätet har den senaste tiden handlat om de problem som de facto existerar, om de stora företagens svala inställning till sina kunders säkerhet och om diverse läckor och intrång. Att vi i någon mån till slut blir mätta och inte längre tar till oss informationen är inte konstigt, det är precis vad som sker även i andra frågor som människor känner vanmakt inför.

Det finns till och med de som går så långt som att hävda att integriteten på nätet redan är borta. Allt du gör online ska du vara beredd att visa för världen.

Men det behöver inte vara så. Enligt en enkät beställd av Sitra, jubileumsfonden för Finlands självständighet, undviker 43 procent av finländarna vissa nättjänster eftersom de saknar förtroende för dem. Det är en positiv signal som vittnar om att säkerhetstänket har potential att bli bättre. Det som dock oroar är att unga har en tendens att vara mindre skeptiska till tjänster på nätet.

Gör både dig själv och internetbubblan en tjänst. Kolla om din e-post eller ditt lösenord har hamnat i fel händer. Om det visar sig att så är fallet, byt lösenord. Och välj något annat än 123456.