Gör rum för vila och familjetid
Ett sportlov behöver inte vara knökfullt med aktiviteter, resor och dyra upptåg. Snarare tvärtom. Låt den kommande veckan bli en välkommen andningspaus och ge tid för oplanerad lek, samvaro, kreativitet och vila.
Sportlovet har, i alla fall i Sverige, sitt ursprung i det som kallades ”bränslelov”, en vecka utan skola som infördes under krigsåren för att spara på uppvärmningskostnaderna av skolbyggnaderna.. Under 50-talet omformulerades det till ett hälsolov, då man fick en frist från de förkylnings- och magsjukeepidemier som ofta härjade under vintermånaderna.
Den lediga veckan vi nu kallar sportlov har alltså väldigt lite med sport att göra. Att det blev en vecka med fokus på just fysiska aktiviteter härstammade i sin tur från en oro från svenska regeringens håll att medborgarna skulle bli oregerliga om de hade för mycket fritid, samma huvudbry rörde nämligen införandet av semestern på 30-talet.
”Myndigheterna var bekymrade. Vad skulle hända med en massa lediga medborgare? De skulle väl bara supa ner sig och bete sig drumligt. Myndigheterna resonerade: här måste vi in och tala om för medborgarna hur de ska förhålla sig till sin ledighet”, säger historieprofessor Dick Harrison vid Lunds Universitet till Expressen.
Bränslelovet eller hälsolovet blev så sportlovet där reseindustrin snabt hakade på för att kränga fjällturer eller sandstränder till barnfamiljer. Sportlovet har nu blivit nästan synonymt med resor, antingen söderut eller norrut. Men det är inte alla som har råd med utflykter av såna slag. Det påminner Marthaförbundet om inför denna vecka då kamrater gärna jämför sina sportlovsplaner med varandra.
”Vi kan föregå med gott exempel genom att göra pengar synliga och prata om vad vår familj prioriterar och vad vi vill att pengarna ska räcka till”, säger Katharina Jägerskiöld, ekonomirådgivare på förbundet.
Visst känner kanske många att de vill prioritera resor eller andra lyxiga aktiviteter under denna lediga vecka, speciellt efter dessa två senaste, begränsande pandemiåren. Men då bör man komma ihåg att även barn har rätt till semester och vila. Precis som man ville spara på bränsle för att värma upp skolbyggnaderna så bör vi spara på barnens bränsle.
Forskning visar att för mycket aktiviteter överlag, även till vardags, kan vara skadligt för barn. Allt fler barn och unga upplever det stressigt att hinna med allting och det finns ofta lite rum för oplanerad tid och häng med familjen. Vissa barn känner en press från föräldrarna att göra så mycket som möjligt och även sportloven kan bli en uppvisning i ett eftersträvansvärt aktivt liv. Föräldrar vill förstås sina barn väl och man kan tro att fullspäckade dagar som avlöser varandra utgör en grund för detta, men så verkar inte vara fallet.
”Att tvinga ett barn är aldrig bra, man måste gå på barnets lust”, säger barnpsykologen Ann-Sophie Darby till Aftonbladet.
Visst har barn kanske lust att helst sitta inne och spela tv-spel flera dagar sträck, och där måste även föräldrar sätta stopp. Men istället för att boka upp dem för en annan aktivitet, gör istället rum för att ha lite tråkigt. Tråkiga stunder är grogrund för kreativitet och gynnar barnet i längden. Förutom oplanerad tid och kreativa stunder, se till att också boka in familjehäng. Marthaförbundet tipsar om billiga saker att hitta på tillsammans: pyssla, baka, ordna skattjakt eller öva in en liten cirkusföreställning på vardagsrumsgolvet. Men också de avslutar med att påmimnna om den viktiga vilan.
Gör något tillsammans på dagen och mys i soffan på kvällen. Det behöver faktiskt inte vara mer spännande än så.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.