Gör turist-Åland tillgängligt
Den nya turiststrategin listar specifika turistgrupper som vi borde försöka locka. Ett första steg är att göra Åland mer tillgängligt för besökare.
I måndagens Nya Åland berättar turismforskaren Antti Honkanen om hur Åland kan stärka sin attraktionskraft. Det viktiga är inte längre destinationsmarknadsföring, menar han, utan att rikta in sig på grupper med specifika intressen. Gillar man paddling eller klättring så väljer man resmål efter det. Tiden när man först valde plats och sedan såg vad som fanns att göra är förbi.
Det kräver ett nytt angreppssätt i marknadsföringen av Åland. Om man ska kroka i Honkanens resonemang så vore det klokt att lägga om budgeten så att mer pengar går till att stöda evenemang, samt presentera och samordna aktiviteter. Kanske i något slags samarbete mellan Visit Åland och turist- och evenemangsbranschen?
Den nya färdplanen för turism, som debatterades i lagtinget i veckan, pekar ut fem prioriterade grupper (se faktaruta). Det är bra med ett mål som förhoppningsvis leder till en tydligare strategi för hur man ska nå fram.
En lyckad turiststrategi handlar också om att göra Åland tillgängligt. Och vi har en tendens att resonera som Söderman i Vi på Saltkråkan. Ni minns gubben som i tv-serien liknade sommargästerna vid Egyptens gräshoppor, en biblisk referens som i dag används för att beskriva något som blir så stort att problem uppstår. Ålänningarna vill gärna ha besökare, men helst inte så att det stör deras eget sommar-Åland.
Prioriterade grupper i den nya strategin är den ”friluftsturisten” och ”entusiasten”. Åland kan erbjuda dem paddling, klättring, vandring och cykling i vackra miljöer. På Visit Ålands hemsida går det att läsa om klättring på Lotsberget i Mariehamn och på Skålberget i Strömbolstad. Även bouldering, där Åland faktiskt kan erbjuda miljöer i världsklass, får synlighet. Jättebra!
Hur gör man då om man vill prova? Söderman håller det för sig själv. På Visit Ålands hemsida finns inga platser utmärkta. Istället får man veta att det handlar om Geta, Strömbolstad och Mariehamn. Visit Åland tipsar visserligen om ett företag som ordnar guidade klätterturer och om klättercentret (bara ett telefonnummer). Men räcker det för att övertyga en turist att boka en Ålandsvistelse 2024?
En googling krävs för att hitta en internationell hemsida med en karta över alla kända boulderingplatser på Åland innehållande bilder, parkeringstips och svårighetsgrader. Det är ett utmärkt exempel på vad den åländska marknadsföringen borde erbjuda.
Nina Fellman (S) hade i lagtingsdebatten stora förhoppningar på Stormskärs Majas fotspårsturister. Hon har rätt. Nu finns ett gyllene läge att skryta om skärgårdsmiljön, om inspelningsplatserna och Anni Blomqvists Simskäla. Det verkar glädjande nog vara på gång.
Filmen hade premiär i fredags och har fått ett varmt mottagande av både kritiker och besökare. Men den som, berörd av historien, längtar efter att träda in i Majas värld är än så länge chanslös. Visit Åland marknadsför Maja och inspelningen på hemsidan. Men återigen: ingenting skrivs om platserna. Det kommer säkert en tydligare plan, men filmen blir aldrig hetare än nu. Därför borde också marknadsföringen redan vara på plats.
Det här är förstås enskilda exempel. Men det säger ändå något om att bilden vi vill förmedla inte alltid stämmer överens med vad vi lyckas erbjuda. Även om det knappast är något som har gjorts medvetet så har Åland tillgänglighetsproblem när det kommer till potentiella besökare.
Så klart är det inspirerande att se bilder på häftig klättring och Amanda Jansson i karg skärgårdsmiljö. Vill man däremot uppleva det själv så är den åländska turistinformationen inte till någon hjälp. Det nöjer sig knappast turisterna med, i alla fall om man ser på vad konkurrenterna, som Gotland, Öland och Estland, gör.
Prioriterade målgrupper för turismen
Personer som har en drivkraft att aktivt vilja söka upp nya och annorlunda upplevelser. De gör ordentlig research i förväg och bokar sällan standardpaket. Gör gärna nedslag på instagramvänliga platser.
Vardagssmitaren
Här finns lite fler kvinnor. Strosar gärna runt och njuter av stämningen. Vill främst koppla av, slippa rutiner och ha roligt med sitt sällskap.
Aktiva friluftsmänniskan
Målgruppen med flest barn i hushållet. Vill gärna vara ute och reser gärna utanför högsäsong.
Entusiasten
Har en specifik aktivitet som främsta anledning till att resa. Spenderar mer pengar än genomsnittet på sin hobby, men är mindre intresserad av destinationen i övrigt.
Ålandsälskaren
Ålänningarna själva och de som ofta besöker Åland. Privata stugägare och de som hyr stugor blir allt mer aktiva upplevelsekonsumenter.
Tack för att du väljer Nya Åland!
Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.