Grön energi lagras i sand
Om det inte blåser får vi ingen vindenergi. När solen inte skiner får vi ingen eller bara litet solenergi. Det här är fakta som motståndarna till framförallt vindkraft gärna lyfter fram. Men kanske inte så länge till.
Problemet med både vind- och solenergi är lagringen. Vi kan inte ta tillvara den överloppsenergi som vindmöllorna producerar under blåsiga dagar för att använda under lågperioder. Men det arbetas på lösningar och en fenomenalt enkel (?) lösning har tagits fram av ett finskt företag i Tammerfors. Man lagrar överloppsenergin i ett sandbatteri.
En äldre generation minns isstackarna, som fanns på varje bondgård med mjölkkor. Isblocken täcktes in i sågspån och kunde förvaras hela sommaren och användas för att kyla ner mjölken. Ett sandbatteri fungerar enligt samma princip, fast tvärtom. Värme lagras i sanden och kan tas ut för att användas i till exempel fjärrvärmenätet.
I dagens fjärrvärmeverk leds hett vatten från varmvattencisterner ut i nätet och värmer de hus som är anslutna. Företaget Polar Night Energy är först i världen med sin idé att lagra överloppsenergi från bland annat sol- och vindkraft i sandsilor, som tål värme upp till 600 grader eller mer. Sand svalnar betydligt långsammare än vatten, så sand är effektivare än motsvarande varmvattencisterner. Ett kommersiellt fungerande sandbatteri finns i Kankaanpää nordost om Björneborg och ett håller på att byggas i Borgnäs i östra Nyland.
I batteriet i Borgnäs används inte sand utan täljsten, som är en restprodukt från ett företag som tillverkar kaminer. Men sand kan också vara en restprodukt från till exempel byggen av olika slag, den behöver inte tas från badstränderna, ifall någon trodde det. Eller så spränger man ner silon en bit i marken och fyller den med krossad sprängsten från gropen. (För att inte tala om hur mycket material det skulle komma ur en framtida Föglötunnel.)
Ett sandbatteri kan alltså leverera grön energi när det inte blåser eller när solen har gått i moln. Det sandbatteriet än så länge inte klarar av är att omvandla värmen tillbaka till el utan att en massa energi försvinner i processen. Men det arbetas på en lösning och varför skulle inte det lyckas.
Ingen gas, ingen olja, ingen kärnkraft, inga kemikalier. Visst låter det här som en intressant lösning för blåsiga, soliga Åland?
Det går enkelt att via Polar Night Energy ta reda på hur systemet i Kankaanpää fungerar, hur stort batteriet är, hur många hus som kan värmas hur länge och hur lång tid det tar på ett ungefär att ”ladda” sanden.
Enligt företaget är ett stort sandbatteri effektivare än ett litet, men om energin som matas in är i stort sett gratis, så… Det kanske inte ska vara ett sandvärmeverk vid varje gård som isstackarna förr, men ett i varje by eller varje stadsdel.
De som tycker att vindkraften inte är tillräckligt pålitlig för att vi ska kunna göra oss beroende av den borde ge sig till tåls litet till. Se möjligheterna och inte bara problemen.